Home [njuz] Znaju za tri polno prenosive bolesti

Znaju za tri polno prenosive bolesti

54
0

 Svaka deseta adolescentkinja u Srbiji, njih 9,7 odsto, zna da postoji više od tri seksualno prenosive bolesti, a svaka druga, odnosno 47,6 odsto, smatra da ih ima tri, dok nešto malo manje od polovine ispitanih tj. 42,7 odsto veruje da oboljenja ove vrste ima dva, jedno ili nijedno.

Do ovih rezultata došli su stručnjaci Instituta za majku i dete, nakon obavljenog istraživanja među adolescentima o reproduktivnom zdravlju. Ova istraživanja ukazuju na to da mladi u Srbiji vrlo malo znaju o reproduktivnom zdravlju.
Upravo zbog toga Udruženje za reproduktivno zdravlje i Institut za majku i dete organizovaće sutra u 18 časova na Trgu Republike štand o reproduktivnom zdravlju mladih, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.
Stručnjaci Instituta za majku i dete i edukatori- vršnjaci odgovaraće na pitanja posetilaca mladih, a parovi koji žele da podrže ovu kampanju moći će da se fotografišu pokraj štanda u znak podrške.

Stručnjaci kažu da su odlike ljudi adolescentnog uzrasta impulsivnost, sklonost ka avanturizmu, eksperimentisanju i osećaj nepovredivosti. Vođeni seksualnim nagonom, oni često donose nepromišljene odluke, a to ih izlaže rizicima za nastanak neželjene trudnoće i polno prenosivih infekcija.

Prema rezultatima istraživanja Instituta za majku i dete, motiv prvog polnog odnosa najčešće je ljubav, i to 45,7 odsto, zatim radoznalost – 35,7 odsto, a najmanje fizička privlačnost i strast – 8,3 odsto.
Adolescenti uglavnom znaju da nabroje osnovne metode savremene kontracepcije, ali su slabo upućeni u to kako se one koriste i od čega ih zapravo štite.

preporuči prijatelju | prokomentariši
Izvor: Danas

21. avg 2007.
Cene smeštaja od 637 do 1.294 dinara mesečno