Home [njuz] Zdravstveni aspekti organske proizvodnje

Zdravstveni aspekti organske proizvodnje

74
0

PanelZašto je bitno šta pažljivo biramo šta jedemo? Zašto odabrati organsko voće i povrće pored rafova punih namirnica koje su istog oblika, boje i veličine, i izgledaju kao da su serijski proizvedene? Koliko su pesticidi i hemikalije naširoko korišćene u konvencionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji štetne po zdravlje ljudi?

 

Pridružite nam se na panelu u okviru ciklusa “Pomoć na putu preduzetništva” koje će se održati 23. novembra u Gnezdu (na šestom spratu Beograđanke), od 19:30 časova i saznajte odgovore na ova i mnoga druga pitanja o organskoj hrani i njenoj proizvodnji.

Informacije o uticajima organske hrane na zdravlje imaćete priliku da čujete iz različitih profesionalnih perspektiva, od naše tri učesnice panela: Katarine Milenković, Jovane Skrinjik i Marije Nešović.

Katarina Milenković osnivač je udruženja građana „Ama Centar“, koje se bavi zaštitom životne sredine, organskom poljoprivredom i permakulturom, održivim i ruralnim razvojem, osnaživanjem žena i zajednice. Pre nekoliko godina formirala je prvu gradsku baštensku zajednicu „Baštalište“ – mesto gde su Beograđani dobili priliku da sami proizvode organsku hranu.

Jovana Skrinjik je prehrambeni tehničar i diplomirani inženjer poljoprivrede. Uža specijalnost joj je voćarstvo i vinogradarstvo. Radom u institutima, laboratorijama, voćnjacima i vinogradima, trgovini i hotelu sagledala i pratila je put hrane od njive do trpeze, rizike koji postoje prilikom proizvodnje, čuvanja, transporta iste, kao i značaj postojanja i poštovanja propisa.

Marija Nešović je diplomirani inženjer tehnologije. Obrazovala se u oblastima kontrole kvaliteta i zaštite životne sredine. Tokom studija, bavila se ekološkim novinarstvom. Sarađuje sa nekoliko nevladinih organizacija.

Projekat Fabrika mladih preduzetnika održava se treću godinu zaredom uz podršku Ministarstva omladine i sporta i sastoji se iz tri dela:

– “Organsko nadmetanje” – obuke za pokretanje samostalnog biznisa u oblasti organske proizvodnje u kome se takmiče dve poljoprivredne škole.

– “Pomoć na putu preduzetništva” – niz nezavisnih predavanja na kojima će učesnici imati prilike da steknu znanja i motivaciju za pokretanje sopstvenog posla.

– Konferencija “Fabrika mladih preduzetnika”.

Centar za razvoj ideja je nevladina organizacija čiji je fokus podsticanje razvoja kreativnih ideja kod mladih, dok su glavni ciljevi unapređivanje njihovog položaja u društvu, ukazivanje na aktuelne probleme i realizaciju različitih programa za njihovu edukaciju, uglavnom u oblasti preduzetništva, kulture i ekologije.