Home [akcija] Trodnevna konferencija „Women in IT 4“

Trodnevna konferencija „Women in IT 4“

98
0

WIT4U TV serijama vidimo stereotipnu sliku programera: to je antisocijalna osoba koja se odvaja od monitora samo kada raznosač pice zazvoni na vrata ili prijatelj kojeg ćete nazvati samo kada vam treba reinstaliranje sistema, ali ono što je sigurno, to je da je muškog pola. Za uloge programera u serijama muškarci se angažuju pet puta češće nego žene. Nažalost ovo odražava i stanje u stvarnosti. Savremena istraživanja pokazuju da stereotipi da su žene manje sposobne za IT poslove nemaju naučnu osnovu, ali da su i dalje izuzetno prisutni u svim segmentima društva, posebno u obrazovanju i na tržištu poslova.

 

IT sektor u Srbiji je jedan od najperspektivnijih u smislu zapošljavanja, ali za žene postoje posebne prepreke da to iskoriste. Sa jedne strane to su stereotipi poslodavaca, a sa druge demotivisanost devojaka i žena da odaberu ovaj karijerni put.

Trodnevna konferencija „Women in IT 4“, udruženja Biznisnova – centar za proaktivno poslovanje, koja će biti održana od 23. do 25. novembra 2017. u Novom Sadu, pruža niz besplatnih predavanja, razgovora i praktičnih radionica za žene. Uz podršku Erste Bank a.d. Novi Sad, ova konferencija utiče na razbijanje predrasuda o ženama u IT sektoru i osnažuje žene kroz sticanje konkretnih znanja i veština za IT poslove. Predstavlja žene koje su u IT sektoru razvile uspešne karijere, te ih povezuje sa učesnicama koje planiraju početak ili promenu karijere.

Prvog dana (23. 11.) u Galeriji Matice srpske govoriće: Biljana Rakić iz Execom-a, Dunja Radulov iz Semphore-a, Jasna Komatović iz HTEC-a, Myriam Fridman Dobrota iz ResEnva Consulting-a i Katarina Popović iz PitchBitch Workshops-a. U Startit Centru Novi Sad, drugi dan (24. 11.) je posvećen razgovorima sa ženama koje su razvile aplikacije: Dragana Bojović, autorka aplikacije Befitbyme, Sladjana Gajić, autorka aplikacije “Priča se (p)o gradu Novom Sadu“ i Aleksandra Mirković, pobednica nStarter Startup programa za aplikaciju PLT. Veče će upotpuniti program Girls NighITe uz DJBoBaDu u Startit Community baru. Trećeg dana (25. 11.) biće održane radionicama na teme: „kako veb sajtovi mogu biti posećeniji“, „programiranje je za devojke“, „od ideje do željenog posla u IT-ju“ i „PitchBitch Workshop“.

Konferencija se ove godine organizuje četvrti put, sa sve većim brojem aktivnosti i učesnica, te vas pozivamo da se na vreme prijavite. Sve informacije možete dobiti na sajtu: www.witconference.info