Home [konkursi] Putujemo u Evropu – konkurs za studente i studentkinje završnih godina fakulteta

Putujemo u Evropu – konkurs za studente i studentkinje završnih godina fakulteta

61
0

Evropski pokret u Srbiji otvara konkurs za studente i studentkinje završnih godina fakulteta u Srbiji. Trinaestu godinu zaredom, u saradnji sa Fondacijom Robert Boš i Balkanskim fondom za demokratiju, organizujemo projekat Putujemo u Evropu koji najboljim studentima omogućava da upoznaju evropske zemlje i kulture iz prve ruke.

 

Do sada je više od 1400 studenata iz Srbije imalo prilike da, neretko po prvi put, putuje po Evropi u okviru ovog programa. Istraživanje koje je u aprilu ove godine EPuS sproveo u saradnji sa Fakultetom političkih nauka, pokazuje da 35% građana Srbije nikada nije putovalo u Evropu, dok je procenat mladih koji uopšte ne putuju oko 15 posto, iako bi to želeli. Najčešće se kao razlog navodi loše materijalno stanje.

Na konkursu Putujemo Evropu biće odabrano pedeset studenata koji će dobiti Interejl karte, džeparac i međunarodno putno osiguranje. Pravo učešća imaju državljani Srbije starosti do 26 godina upisani na završne godine osnovnih i master studija i apsolventi sa državnih i privatnih univerziteta u Srbiji. Kriterijumi prema kojima će biti rangirani su uspeh na fakultetu, dužina studiranja, poznavanje stranog jezika, materijalno stanje i ranija putovanja po zemljama EU.

Konkurs je otvoren od 30. maja do 16. juna 2017. godine, a lista pobednika će biti objavljena 1. jula. Sve informacije i potrebni formular za konkurisanje, mogu se naći na stranici projekta www.putujemouevropu.org.

Odabrani studenti na putovanje zajedno polaze 23. jula i prva stanica im je Berlin, gde Fondacija Robert Boš i Balkanski fond za demokratiju organizuju trodnevni program upoznavanja grada i druženja sa ostalim učesnicima iz regiona (iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Albanije i sa Kosova*). Nakon toga, putnici sami biraju svoje dalje destinacije.

Informacije: Maša Živojinović, info@putujemouevropu.org.