Home [njuz] Državni fakulteti i dalje drže primat, najpopularnije struke medicina i IT

Državni fakulteti i dalje drže primat, najpopularnije struke medicina i IT

76
0

kako si doeno odluku sta zelis da studirasOvogodišnje istraživanje o izboru studija na sajtu Prijemni.infostud.com, u kojem je učestvovalo 1400 maturanata, pokazalo je da većina njih, čak 81% planira da upiše fakultet.

Među najodlučnijima, najviše anketiranih planira upis na medicinu (medicinske nauke) ili informacione tehnologije – oko 12%, što je bio trend i u 2016. Na trećem mestu su ekonomija, bankarstvo i finansije (oko 8%), slede inženjerstvo, psihologija i pravo sa oko 5%. Za maturante koji se još uvek dvoume kuda dalje, skoro su jednako primamljive bile psihologija, medicina, ekonomija i informacione tehnologije (16.0 – 16.6%), a ovoj kategoriji interesantne su i vojne, bezbedonosne i policijske nauke (12.2%).

 

Od toga, 6.7% navelo je visoku školu kao opciju jedino u slučaju da ne uspe da upiše željeni fakultet. Svega 3.4% njih odlučilo se u startu za visoku školu.

U (ne)skladu sa portrebama tržišta rada

Kada se želje maturanata uporede s analizom o traženim zanimanjima sa sajta Poslovi.infostud.com, vidi se da interesovanja budućih studenata nisu u potpunosti u skladu s brojem oglasa za posao iz različitih oblasti rada na ovom sajtu. Za medicinske nauke, iako je ovo više godina unazad najtraženija oblast za studiranje, nema dovoljno ponude poslova na saju Poslovi.infostud.com, što može ukazati na nesklad između interesovanja budućih studenata i potražnje za ovim zanimanjima na tržištu rada. Sa druge strane, interesovanje maturanata za IT korelira sa potrebama tržišta, budući da postoji veliki broj oglasa upravo za radna mesta u ovoj oblasti.

Maturanti slede svoja interesovanja, roditeljski uticaj sve manji

Odluku o izboru studija, anketirani budući studenti su doneli na osnovu ličnih interesovanja, ili u suprotnom, biraju profesije koje su najisplativije. Finansijsko stanje je manje bitan parametar u odnosu na 2016. godinu, što znači da im neće biti presudan prilikom donošenja odluke o izboru fakulteta/visoke škole.

Odluku donose u višim razredima srednje škole

Najveći broj anketiranih, odluku o budućim studijama donelo u višim razredima srednje škole (oko 68% ispitanika), a oko 18% njih u prvim razredima srednje škole, dok je svega oko 14% još u osnovnoj školi znalo šta je njihovo opredeljenje, što je gotovo identično rezultatima istraživanja iz 2016.

Na državni fakultet bi 80% maturanata

Oko 80% budućih studenata planira da upiše državni fakultet, što je manje u odnosu na 2016. godinu kada je ovaj procenat iznosio oko 90%. Međutim, ako se uzme u obzir da 7.3% ispitanih ni po koju cenu neće upisati privatni fakultet, oko 12-13% studenata je potencijalno zainteresovano za privatne fakultete, što je neznatno veći procenat nego prošle godine. Oko 5% ispitanika privatne fakultete vidi kao krajnju opciju, tek ako ne uspeju da se upišu na državni ni na budžet ni na samofinansiranje.

privatni ili drzavni

 

Većina neće prepisivati na prijemnom

Ako pretpostavimo da su iskreni, najveći deo anketiranih maturanata ne bi prepisivao na prijemnom ispitu i smatraju to izuzetno neprihvatljivim. Oko 13% budućih studenata će na prijemnom ipak prepisivati ako im se za to ukaže prilika.

I da sumiramo – ove godine budući studenti su mnogo veće interesovanje pokazali za državne fakultete, posebno iz oblasti informacionih tehnologija i sve više samostalno donose odluke o svom budućem zvanju. Uz nadu da zaista neće prepisivati na prijemnom, želimo im sreću!

Uz Maturang lakše do indeksa

Na našem Internet nebu pojavila se nova aplikacija. Reč je o aplikaciji Maturang koja omogućava maturantima da se na inovativan način pripreme za prijemni ispit za željeni fakultet ili visoku školu, ne ispuštajući pametni telefon iz ruku. Funkcionalnosti aplikacije su koncipirane kako bi omogućile interakciju između maturanata i simuliraju prijemni ispit u potpunosti. Maturanti koji imaju ambiciju da testiranjem svog znanja postignu vrhunske rezultate, aplikaciju mogu preuzeti ovde .