Home [njuz] Svake jeseni u Beograd stigne 40.000 studenata

Svake jeseni u Beograd stigne 40.000 studenata

118
0

sample_3Krajem leta u Beograd stigne oko 40.000 studenata iz unutrašnjosti koji studiraju na nekom od fakulteta Beogradskog univerziteta. Studenti na raspolaganju imaju oko 10.000 mesta u 11 studentskih domova. Ostali se snalaze kako znaju i umeju. Stanuju po iznajmljenim stanovima, neuslovnim sobicama na periferiji koje papreno plaćaju, ilegališu po studentskih domovima…

Najzadovoljniji su studenti koji uspeju da dobiju mesto u Studentskom gradu, čuvenom Studenjaku, koji je najveći studentski dom na Balkanu. U četiri bloka Studenjaka može da se smesti 4.406 studenata. Sobe su dvokrevetne, trokrevetne, četvorokrevetne i petokrevetne, sa kupatilom, priključkom za internet… U sastavu doma je restoran, u kojem, kako kažu akademci, kuvarica Mira kuva najbolji pasulj na svetu.

– Kad stigneš u Beograd, ne biraš mnogo, jedeš šta ima. Tako sam na prečac zavoleo musaku, cveklu, spanać… – priča Nikola S., student druge godine Filološkog fakulteta.
Cene smeštaja u studentskim domovima u Beogradu iznose od 636,90 do 1.294,10 dinara, u zavisnosti od doma i kategorije soba.
Sandra P., studentkinja Saobraćajnog fakulteta, stanovala je prošle školske godine u Studenjaku.
– Sobe imaju rešo, kuhinjicu, kupatilo… Ja sam imala super sobu, ali znam ljude koji su imali zamerke. Krevet u dvokrevetnoj sobi plaćala sam 1.139 dinara. Pre Studenjaka bila sam u „4. aprilu“ i „Patrisu“. „Patris“ je blagi užas, tiha jeza, kaljenje brucoša. Zovemo ga sivi dom. Toaleti, higijena, sve je očajno – priča Sandra.

Domovi „Patris Lumumba“, „Žarko Marinović“ i „Karaburma“ su po mišljenju studenta najlošiji, pa ih, kažu, uglavnom dodeljuju brucošima.

Studenti iz unutrašnjosti koji ne uspeju da se smeste u neki od studentskih domova papreno plaćaju sobe i stanove u prestonici, u proseku, od 100 do 300 evra mesečno. Poneko uspe da iznajmi sobičak i za 50 evra, ali isključivo na periferiji.
– Živim u stanu na Voždovcu sa još dva cimera, plaćamo svaki po 100 evra. Treba mi još 10.000 mesečno za račune, hranu i troškove – kaže Stefan M., dok njegov kolega Zoran sobu u Borči plaća 50 evra.

„Prodajem žensko mesto u ‘4. aprilu’, povoljno!“, samo je jedan od oglasa koji početkom školske godine osvanu u blizini fakulteta. Ilegalci kupuju mesto u domovima po ceni od 150 do 400 evra, zavisi koji je studentski dom u pitanju.

Međutim, Radosav Đorović, referent u Domu „4. april“, kaže da je problem ilegalaca u ovom domu rešen prošle akademske godine.
– Nemamo više ilegalaca. Saznali smo da je osmoro studenata ustupilo svoja mesta. Oni su trajno izgubili pravo da konkurišu za dom. Svi koji su bili na budžetu, a ispod crte za dom, dobili su boravište po ekonomskim cenama (oko 5.000 dinara) i sad je sve u redu – kaže Đorović.

Ali Dragan Lj., student treće godine Saobraćajnog fakulteta koji je od prošle školske godine u Domu „4. april“, kaže da je ilegalcima teško ući u trag.
– Pomoću kartica ulazimo u dom, hranimo se u menzi, plaćamo dom, prenoćište… I pored toga imamo ilegalace. I ja sam tako živeo nekoliko meseci. Malo je cimanje, ali u principu portiri znaju, vremenom te zapamte i niko te ne dira. Ne znam za slučaj da je neko izbačen zbog toga – priča Dragan.

V. Nedeljković i A. Đumić

ANTRFILE

Rok za prijavljivanje na konkurs u Beogradu
– Za studente I godine od 1. 9. do 15. 9. 2007. godine
– Za studente ostalih godina koji su stekli junski i septembarski uslov) od 1.9. do 30. 9. 2007. godine
– Za studente ostalih godina koji su stekli oktobarski uslov od 1. 10. do 31. 10. 2007. godine
– Za studente drugog stepena studija od 1. 10. do 5.11. 2007. godine

Potrebna dokumenta za smeštaj u domu
– Uverenje o prosečnoj oceni i godini studija (za brucoše uspeh iz srednje škole – overene fotokopije svedočanstva)
– Uverenje o upisu prve godine studija (prvi put)
– Potvrda visokoškolske ustanove o uspehu tokom studiranja (za studente I, II, III, IV, V, VI godine i apsolvente)
– Potvrda visokoškolske ustanove o upisu zimskog semestra odgovarajuće godine
– Uverenje o prihodima po članu domaćinstva od 1. januara do 30. juna tekuće godine (izdato u opštini prebivališta)
– Lekarsko uverenje

Raspoloživa mesta
naziv                                        KAPACITET
Studentski grad                        4.406
Slobodan Penezić                       756
Kralj Aleksandar Prvi                 525
Patris Lumumba                      1.021
4. april                                        853
Karaburma                              1.170
Košutnjak                                   333
Rifat Burdžević                           367
Vera Blagojević                         313
Žarko Marinović                        192
Mika Mitrović                            162

(preuzeto iz "Blica" od 17.08.2007.)