Home [akcija] #HackingPolitics hakaton u okviru Nedelje parlamentarizma – Tehnologija u službi građana

#HackingPolitics hakaton u okviru Nedelje parlamentarizma – Tehnologija u službi građana

61
0

HackingPoliticsGrupa za analizu i kreiranje javnih politika (GAJP), Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost i ICT Hub u Beogradu organizuju:

#HackingPolitics hakaton u okviru Nedelje parlamentarizma –  Tehnologija u službi građana  

11. / 12. / 13. Novembar

 

Prijave su otvorene do 9. novembra u ponoć putem sledećeg linka:http://bit.ly/2dHJwfu

ZAŠTO?

Politika je nešto uglavnom nedostupno, zatvoreno i skriveno od očiju javnosti. Komunikacija sa političkim institucijama i političkim predstavnicima gotovo da i ne postoji, a važne političke odluke se donose bez znanja i efektivnog učešća javnosti i građana.

Tehnologija i internet nam pružaju mogućnost da od politike napravimo nešto sasvim drugačije – nešto dostupno i otvoreno. Želimo da politiku i političke procese učinimo zanimljivijim,jasnijim, transparentnijim i otvorenijim, koristeći moć tehnologije i interneta, kreirajući web i mobilne aplikacije koje osnažuju građane.

O HAKATONU

#HackingPolitics hakaton je zamišljen kao susret aktivista, nevladinog sektora, novinara i IT zajednice, s ciljem da iznedri održiva digitalna rešenja koja se odnose na politiku i političke procese i komunikaciju izmeđju građana i vlasti. Tokom 48 sati učesnici će kreirati svoja digitalna rešenja uz podršku mentora. Žiri će na kraju događaja odlučivati o pobedniku. Hakaton je takmičarskog karaktera. Pobednički tim očekuje nagrada. Događaj počinje u petak, 11. novembra, u 19h, i traje 48 sati. Mesto održavanja: ICT Hub.

ŠTA PRAVIMO?

Fokus hakatona su otvoreni podaci, digitalno političko učešče u procesima kreiranja javnih politika, i komunikacija između građana sa njihovim politički izabranim predstavnicima i političkim institucijama.

Korstićemo podatke kojima imamo pristup i praviti rešenja koja omogućuju građanima da se uključe u političke procese.

PRIJAVLJIVANJE

Na hakatonu možete da se učestujete bilo pojedinačno, bilo kao tim.

Hakaton je namenjen prvenstveno programerima i dizajnerima, novinarima i aktivistima, ali i svima koje ova tema interesuje.

Prijave su otvorene do 9. novembra u ponoć putem sledećeg linka:http://bit.ly/2dHJwfu

O NEDELJI PARLAMENTARIZMA

Nedelja Parlamentarizma predstavlja seriju događaja koji za cilj imaju bolje povezivanje i upoznavanje građana i građanki Srbije sa radom Narodne skupštine. U pitanju je projekat Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (crta.rs) i Narodne skupštine Republike Srbije.

POTREBNA VAM JE INSPIRACIJA?

Evo zanimljivih linkova koji mogu da budu inspirativni:

vTaiwan (Taivan) –civichall.org/civicist/vtaiwan-democracy-frontier/
Sunlight Fondation (US) –http://sunlightfoundation.com/
mySociety (UK) –https://www.mysociety.org/
OpenGov Fondation (US) –http://opengovfoundation.org/
CivicHall (US) –civichall.org

NAPOMENE ZA UČESNIKE

Kompjuteri nisu obezbeđeni. Obavezno je poneti sopteveni kompjuter.
Hrana i piće su obezbeđeni za sve učesnike.

O ORGANIZATORIMA

GAJP – GAJP je organizacija koja se bavi analizom, formulacijom, zagovaranjem i obrazovanjem za javne praktične politike —gajp.org

CRTA – CRTA je organizacija civilnog društva koja zajedno sa građanima utiče na povećanje odgovornosti institucija i javnih funkcionera kroz praćenje i kontrolu njihovog rada — crta.rs

ICT Hub – ICT Hub je centar za razvoj tehnološkog preduzeništva —www.icthub.rs