Home [njuz] Stroži uslovi za dobijanje studentskih stipendija

Stroži uslovi za dobijanje studentskih stipendija

57
0

pen.gifNaredne školske godine Ministarstvo prosvete podeliće 10.000 učeničkih stipendija, 18.000 studentskih kredita i neograničen broj stipendija za studente. Iznos na čeku ostaće isti, učenici će primati 2.500, a studenti 5.100 dinara mesečno.

Učenici koji su zainteresovani za dobijanje stipendija treba od 3. septembra do 5. oktobra da se prijave na konkurs. Ove godine Ministarstvo prosvete dodeliće i kredite učenicima koji uče neko od deficitarnih zanimanja.
Pravo na stipendiju i kredit imaju srednjoškolci koji su ostvarili odličan uspeh i čiji roditelji ili staratelji imaju mesto prebivališta na teritoriji Srbije.
Da bi učestvovali na konkursu, učenici treba da predaju prijavu za dobijanje kredita ili stipendije, uverenje o upisanom razredu i postignutom uspehu, uverenje o prosečnom mesečnom prihodu po članu domaćinstva i dva primerka potpisanog ugovora o učeničkoj stipendiji, dok učenici koji konkurišu za kredit treba da predaju i zaključen ugovor s privrednim društvom ili ustanovom o korišćenju kredita.
Posle objavljivanja rang liste, učenici koji nisu zadovoljni mogu u roku od 15 dana podneti žalbu.

Konkurs za studentske kredite i stipendije otvoren je od 1. do 31. oktobra. Pravo na dobijanje kredita imaju studenti koji su prvi put upisali zimski semestar određene godine, koji se finansiraju iz budžeta i imaju prebivalište na teritoriji Srbije.

Uslovi za dobijanje studentskih stipendija su rigorozniji tako da mogu konkurisati studenti koji su položili sve ispite iz prethodne godine i imaju prosek ocena iznad 8,5.

Studenti koji prethodne godine nisu dobijali stipendiju ili kredit prilikom konkurisanja treba da predaju prijavu, uverenje o upisanom zimskom semestru, postignutom uspehu i visini prosečne ocene tokom studiranja, uverenje o prosečnom mesečnom prihodu po članu domaćinstva, dva primerka potpisanog ugovora i fotokopiju lične karte.
Akademci koji su ranije dobijali kredit treba da predaju prijavu za nastavak korišćenja kredita, kao i uverenje o upisanom zimskom semestru, prosečnoj oceni i prihodima po članu domaćinstva.

Izvor: Glas javnosti