Home [akcija] Srednjoškolci iz Tokija u poseti drugovima iz Pančeva

Srednjoškolci iz Tokija u poseti drugovima iz Pančeva

42
0

IMG 9320Od 23. marta do 3. aprilagrupa srednjoškolaca iz Pančeva uzvraća gostoprimstvo svojim drugovima iz Tokijasa kojima se sporazumevaju na nemačkom jeziku, koji ih je i povezao. U toku ove posete organizovana je sedmodnevna filmska radionica na temu ekologije koju je osmislio i vodio režiser Siniša Galić.

 

U petak 1. aprila u 15 časova u biblioteci Goethe-Instituta biće organizovana projekcija ovog kratkog filma i razgovor sa učesnicima projekta.

Zahvaljujući aktivnostima Radmile Nikolić, profesorke nemačkog jezika u Gimnaziji „Uroš Predić“ u Pančevu i predusretljivosti Nemačke Vlade i njihovog ”PAŠ-projekta/partnerske škole za budućnosti „Gete-Instituta“ Beograd koji su prepoznali kvalitetan projekat, grupa od petoro pančevačkih gimnazijalaca je pre godinu dana bila u dvanaestodnevnoj poseti Tokiju. Tom prilikom su se, obilazeći Tokijo, upoznali i družili sa svojim vršnjacima iz tamošnje srednje škole koji takođe uče nemački jezik i sa kojima su pre toga imali intezivnu prepisku na ovom jeziku. Domaćini iz Japana su, tokom obilaska Tokija, svojim gostima iz Pančeva pokazivali različite zanimljivosti iz glavnog grada Japana, ali najviše su se ponosili ekološkim dostignućima čemu je bila i posvećena zajednička radionica.

Ideja profesorke Radmile Nikolić, da učenike nemačkog jezika dodatno motiviše druženjem, dopisivanjem, saradnjom sa njihovim vršnjacima iz Japana, koji takođe uče nemački jezik, pokazala se izrazito uspešnom, što je podržao i Goethe-Institut kao jedinstven način afirmacije nemačkog jezika, nemačke tradicije i kulture, a kroz interakciju sa drugim kulturama i narodima.