Home [akcija] „Autonomije – koprodukcija društva i tehnologije“

„Autonomije – koprodukcija društva i tehnologije“

50
0

26 – 29. novembar od 19h

Omladinski centar CK 13

Vojvode Bojovića 13, Novi Sad

 

 

U organizaciji Instituta za fleksibilne kulture i tehnologije „NAPON“, od ponedeljka, 26. do četvrtka 29. novembra u Omladinskom centru CK 13 u Novom Sadu, održaće se program pod nazivom „Autonomije – Koprodukcija društva i tehnologije“.

Program koji će svakodnevno počinjati od 19h obuhvata seriju projekcija filmova i video klipova, prezentacija, analiza i razgovora na temu istorijskih i savremenih aspekata automatizacije. Događaj je zamišljen kao otvoreno mesto istraživanja i diskusije o odnosima kulture, politike i tehnologije i kao priprema za međunarodnu konferenciju i izložbu „Autonomije“ koja će se u Novom Sadu održati u oktobru 2013. godine.

 

Ponedeljak, 26. 11.

fokus: robotika / mehatronika
prezentacija robota Katedre za mehatroniku, robotiku i automatizaciju
Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu

Utorak, 27. 11.

fokus: tehnološka nezaposlenost / automatizacija tržišta / mreže

projekcija filma i kratkih video klipova, razgovori, analize

 

Sreda, 28. 11.

fokus: kibernetika / posthumanizam / tehnoekologije

projekcija filma i kratkih video klipova, razgovori, analize

 

Četvrtak, 29. 11.

okrugli sto / zaključna diskusija

 

„Autonomije“ istražuju različite implikacije mašinske nezavisnosti i propituju autonomiju pojedinca u mrežnom društvu. Mašinska inteligencija je više od jednog veka deo ljudskog imaginarijuma, i sam pristup tematici je neizbežno obeležen naučno-fantastičnim vizijama o utopijskim i distopijskim scenarijima bliske budućnosti mašinizovanog društva. Šta predstavlja koprodukcija društva i tehnologije i koliko danas društvo i tehnologija proizvode realnost?

 

Program „Autonomije“ deo je međunarodnog projekta „Tehno-ekologije“ koji realizuje Institut za fleksibilne kulture i tehnologije NAPON (Novi Sad) u saradnji sa organizacijama: RIXC (Letonija), Baltan Laboratories (Holandija), Ars Longa (Francuska) i Finnish BioArt Society (Finska).

 

Ulaz na sve događaje je slobodan.

 

Podršku projektu pružili: Program za kulturu Evropske unije i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.