[ youth.rs ]

Studenti priznali da su platili ispite

Studenti veterine, kod kojih su pri prijavljivanju ispita za januarski ispitni rok pronađeni indeksi sa falsifikovanim ocenama i potpisima profesora ispod njih, priznali su pred disciplinskom komisijom fakulteta da su krivi za ovaj prekršaj.

 

Predviđena kazna za studente je zabrana izlaska na ispite do godinu dana.

Studenti su u pismenim izjavama disciplinskoj komisiji naveli da su i sami žrtva prevare -mislili su da će novac koji su dali posredniku otići u ruke profesora, što bi njih učinilo krivim za davanje mita, ali ne i za falsifikovanje javne isprave, kako je na kraju ispalo.

Svi studenti su izričiti u tome da nisu želeli da falsifikuju ocene i potpise.

Kako objašnjavaju na fakultetu, u prevaru je prvi posumnjao šalterski službenik koji godinama radi na tom mestu, pa je sumnjive indekse ostavio na stranu i proverio u arhivi da li su sporni ispiti zavedeni kao položeni.

Kada je ustanovio da osim potpisa i ocene u indeksu nema nijednog drugog dokaza o polaganju ispita, prijavio je slučaj dekanu koji je odmah protiv studenata uhvaćenih u prevari pokrenuo disciplinski postupak.

“Petnaestak studenata pojavilo se pred disciplinskom komisijom fakulteta, njih troje nije došlo u zakazano vreme i svi su priznali krivicu za ono što su uradili. Oni jesu prevarili fakultet, ali su i sami prevareni jer su kao mladi i lakoverni ljudi poverovali nekome da za novac kod pojedinih naših profesora mogu da polože ispit, što nije bila istina”, objašnjava Velibor Stojić, dekan fakulteta za “Blic”.

On objašnjava da su samo neki potpisi vešto kopirani dok je većina falsifikovana “traljavo”. Oko 80 odsto uhvaćenih studenata poreklom su iz Republike Srpske, a većina je falsifikovala ocene i potpise profesora pet najtežih ispita na fakultetu.

Naivni studenti plaćali su i do 1.000 evra zasad još nepoznatim osobama kako bi im sredili ispite.

“Najverovatnija kazna za ove studente je zabrana izlaska na ispite do godinu dana, ali verujemo da će ona biti blaža, pa ih očekuje udaljavanje sa Univerziteta od tri meseca do tih maksimalnih godinu dana”, priča Stojić.

Za vreme trajanja disciplinskog postupka studentima miruje status na Univerzitetu , što znači da se studenti koji su lažirali ocene dok su bili na budžetu, posle isteka kazne vraćaju na budžet.

izvor: MONDO

Exit mobile version