[ youth.rs ]

Završiti reformu, ili opet po starom

Rektor Univerziteta u Beogradu prof. Branko Kovačević izjavio je da ni u toku drugog mandata nije zadovoljan reformom u visokom obrazovanju i istakao da ona mora što pre da se završi ili da se vrati stari sistem studija.

 

U intervjuu Tanjugu Kovačević je istakao da je nezadovoljan rezultatom postignutim u dva rektorska mandata.

Nezadovoljstvo se, pre svega, naveo je, odnosi na proces reformi u visokom u obrazovanju, na to što su nastavni planovi i programi preobimni i preambiciozni, zbog čega studenti ne mogu da ih savladaju, pa zato traže uslovni upis godine, koji po Bolonji ne postoji.

“Tranzicija u visokom obrazovanju traje praktično tri godine i opet se pojavljuju zahtevi da uslov za upis umesto 60, bude 48 bodova. To prosto nema smisla. Ili ćemo da završimo reformu ili ćemo da se vratimo na stari zakon, imamo ispite, uslovni upis godine, ali onda ne vidim šta je smisao reforme, zašto smo je i počeli”, objasnio je rektor i dodao da mu se čini da u Srbiji ne postoji volja da se ona i završi.

On je rekao i da nije to nije jedini razlog nnjegovom nezadovoljstva poslom koji je obavljao posolednjih godina.

“Nisam zadovoljan ni materijalnim statusom, nismo rešili ni problem finansiranja univerziteta, pa ni samih studija. Svake godine smo imali štrajk studenata, razumem ja što se deca bune, jer imamo sistem koji je nedorečen”, kazao je Kovačević i predložio da se način finansiranja hitno promeni.

On je kao dobar primer naveo praksu u mnogim zemljama u kojima banke ulažu u studente, koji kredite vraćaju tek kada se zaposle.

Kovačević je podsetio i da studenti sve uspešnije savlađuju planove i programe, sto dokazuje i činjenica da se smanjuje broj godina studiranja, da je bolja prolaznost na ispitima.

Ranije se studiralo u proseku osam do deset godina, a sada je taj prosek spao na dve godine duže od redovnog trajanja studija, naveo je Kovačević.

“Period studiranja je sada skraćen, međutim, još nije dobro, jer postoji uslovni upis godine. Postoje i ‘uska grla’ na svakom fakultetu i bar 10 odsto predmeta imaju jako lošu prolaznost sa čak manje od 10 odsto”, istakao je Kovačević i dodao da treba napraviti takav program gde studenti po semestru neće imati više od četiri-pet predmeta.

Komentarišući kritike koje se iznose na račun Komisije za akreditaciju, Kovačević je rekao da ni posao akreditacije, kao ni reforme nije urađen do kraja.

Kako je rekao, Komisija je uvela neki red, ali je kritikovao što nije urađen registar nastavnika, koji čim se akreditacija završi, odlaže u novu instituciju.

“Registar nastavnika ne postoji. Tako imate situaciju da jedan nastavnik u toku akreditacije promeni 10 i više institucija, da mu je radna knjižica na jednoj instituciji bila samo onoliko koliko je trajala akreditacija, a kad se ona završi, slično kao transfer fudbalera, odmah ide u pregovore sa drugom institucijom, da proda diplomu. To je nešto što je nedozvoljeno”, naveo je Kovačević i dodao i da je loše što ne postoji kontrola akreditacije na fakultetima.

Prema njegovim rečima, ne postoji povratna informacija o tome da li su akreditovane visokoškolske ustanove zaista sprovele akreditovane programe, da li na njima rade popisani profesori, i sve ostalo za šta se dobija akreditacija.

“Kontrola je slaba, a u Srbij postoje samo četiri prosvetna inspektora koji treba da obiđu 18 univerziteta”, rekao je rektor i napomenuo da u Srbiji i dalje postoje isturena odeljenja fakulteta koja su zakonom zabranjena.

Kovačević, kojem je ovo drugi mandat na čelu BU, najavio je da će izbore za novog rektora raspisati krajem februara, a da će novi rektor biti postavljen do oktobra.

Procedura za izbor ima tri kruga i kandidat mora da osvoji 51 odsto glasova.

“U završnom krugu na Savetu univerziteta, koji ima 31 člana, po pet predstavnika države i i studenata i 16 predstavnika sa Univerziteta, kandidat mora da osvoji 51 odsto glasova da bi bio izabran za novog rektora”, rekao je Kovačević i dodao da se u isto vreme biraju i prorektori za nastavu po istoj porceduri.

Kovačević je najavio izbore i na fakultetima, jer, kako je rekao, na više od 70 odsto njih dekanima ističe drugi mandat.

izvor: Tanjug

Exit mobile version