[ youth.rs ]

NOVI VODIČ KROZ PROGRAM „MLADI U AKCIJI“ EVROPSKE UNIJE

BalkanIDEA Novi Sad, Grupa “Hajde da…” i Edukativni centar Kruševac, kao zvanično imenovane kontakt tačke za program Mladi u akciji Evropske unije, obaveštavaju sve trenutne i buduće korisnike programa da je objavljen novi Vodič kroz program koji će važiti od 1.01. do 31.12. 2012. (Programme Guide).
Kao i svake prethodne godine, i u 2012-oj će MuA pretrpeti nekoliko izmena. Neke izmene se tiču budžetskih stavki za projekte u svim akcijama koje su otvorene za organizacije iz Srbije (Akcija 2. i Akcija 3.1). Pisanje budžeta je pojednostavljeno time što je smanjen broj stavki, odnosno nekoliko stavke su sada objedinjene u veće stavke. Takođe, preraspodela sredstava u okviru projektnog partnerstva nije unapred određena, već će od sledeće godine biti stvar internog dogovora projektnih partnera. Savet u Vodiču je da se partnerske organizacije tokom pripreme projektne aplikacije dogovore o raspodeli sredstava i ovaj dogovor ozvaniče ugovorom o saradnji. U novom Vodiču je dat i primer procentualne raspodele sredstava, kao i preporuka o formi ovakvog ugovora.

U dopunjenom Vodiču su takođe zvanično objavljeni i godišnji prioriteti programa za 2012-u (iz Vodiča, strana 6):

Ukoliko tvoja organizacija/opština/KzM planira da bude partner organizacijama/opštinama iz EU koje će aplicirati svojim Nacionalnim agencijama, bitno je nepomenuti da će od sledeće godine organizacije iz EU imati tri umesto pet rokova za podnošenje projekata, i da će dva od tri roka biti novi. 

Više informacija o svim promenama možeš naći u Vodiču kroz program na adresi http://ec.europa.eu/youth/news/20121212-programme-guide-2012.htm. Preporučujemo detaljno iščitavanje Vodiča i, ukoliko tvoja organizacija/KzM planira slanje projekata u prvom roku 2012-e (1. feb), da pregledaš stranu sa novim formularima/doumentacijom: http://eacea.ec.europa.eu/youth/funding/2012/applications_permanent_call_2012_en.php.

Exit mobile version