[ youth.rs ]

Izasao sam iz cetvorogodisnje veze

pitanje :
Pozdrav. Izasao sam iz cetvorogodisnje veze. (Sa osobom koja ja bila starija od mene) Sada sam veoma ljubomoran na nju jer je uspesna, ima mnogo vise novca, i osecam se manje vrednim kada sam pored nje. Problem je i to sto je ista osoba sada u vezi i ocekuje dete.

Sta da radim kako bih prestao biti ljubmoran, jer imam osjecaj da patim za materijalnim stvarima ali ustvari to nije tako. Jednostavno zelim da budem uspesniji i da me gleda, iako znam da je to nemoguce trenutno. Da li postoji mogucnost da privatnim putem (e-mail) porazgovaramo malo vise o tome. Unapred hvala.

odgovor:

Poštovani Đorđe, ljubomora je strah da će voljena osoba zavoleti nekog drugog. Ovo što ti iznosiš je pre zavist, zavidnost. Ti zavidiš bivšoj devojci na njenim uspesima i statusu. Želiš da se izjednačiš sa bivšom devojkom u nekoj vrsti moći. Želiš i da ona u tebi vidi uspešnog čoveka, ako je moguće i da ti se po malo i divi. Pošto sada osećaš to što osećaš, nije nemoguće da si to isto osećao i dok si sa njom bio u vezi, pri čemu je to osećanje tada bilo zamaskirano drugim aspektima vašeg odnosa, različitim zadovoljstvima na primer. Kako da prevaziđeš svoju zavist? Mislim da je glavno da iskreno pogledaš u sebe i vidiš šta stoji u osnovi tvoje zavisti u odnosu na bivšu devojku. Ti ćeš to sam istraživati, a ja pretpostavljam da je vrlo moguće da u osnovi tog osećanja (koji ti zoveš ljubomora, a ja zavist) stoji jedno osećanje lične inferiornosti, manje vrednosti. Ako se moja pretpostavka pokaže kao tačna (ti si jedini merodavan da znaš šta je tačno a šta ne), onda bi tvoje pitanje moglo da se preformuliše u: „Kako da prestanem da se osećam manje vredno u odnosu na bivšu devojku koju doživljavam kao superiornu?“ Najbolji „lek“ za ovo je da jednostavno prihvatiš sebe onakvim kakav jesi, sa svim svojim vrlinama i manama, uspesima i neuspesima, da zavoliš sebe u celini, bez ulepšavanja i bez samoobezvređivanja. Kao i da prestaneš da se upoređuješ i takmičiš sa drugima, već da sebi postavljaš (autentične i izvodljive) ciljeve i da onda predano radiš na njihovom ostvarenju, i na taj način napreduješ (u različitim aspektima ličnog i profesionalnog života). Istovremeno, da prihvatiš i druge onakvima kakvi oni jesu, uključujući i one koji su od tebe uspešniji, bogatiji, lepši, šta god. Druga stvar koja mi se čini da je značajna, iz tvog pisma, je to što, stičem utisak, si i posle raskida ostao izrazito emocionalno vezan za bivšu devojku. Može biti od značaja da sebi odgovoriš na pitanje šta sve očekuješ od vašeg odnosa sada i u budućnosti. Kao i da li je u tebi ostalo nešto nezavršeno, a važno, iz veze sa bivšom devojkom? Naredno pitanje vezano za ovu istu temu, kao i za druge teme, možeš da postaviš ovim istim putem. Veliki pozdrav Đorđe, Jovan Ratković.

 

Exit mobile version