[ youth.rs ]

Subotičanin razrešio tajnu Nesi

Čudovište iz Loh Nesa u Škotskoj, koje već decenijama pleni pažnju znatiželjnika i intrigira brojne naučnike iz celog sveta, mogla bi da bude obična vidra. Na ovaj zaključak, nakon opsežnih dvogodišnjih istraživanja, došao je mladi subotički prirodnjak Aleksandar T. Lovčanski, čiji je članak o popularnom Nesiju nedavno objavljen i u poznatom engleskom magazinu „Skeptik“ koji proučava nesvakidašnje pojave.

Najznačajniji pojava koja „dokazuje“ postojanje čudovišta zabeležena je 22. jula 1933. godine, kada su slučajni šetači videli „veliko stvorenje koje je prešlo preko puta, pa kroz šipražje nestalo u obližnjem jezeru Loh Nes“. Odmah je pokrenuta histerija, kasnije „potkrepljena“ sa nekoliko snimaka i fotografije, a traje i danas.

– Od Hidrometeorološkog zavoda Velike Britanije sam dobio detaljne podatke o vremenskim uslovima koji su vladali tog dana, pa čak i za tačan sat kada je uočena pojava. Bilo je neuobičajeno toplo i sunčano za tamošnje vremenske uslove i to je još jedna od činjenica koje potkrepljuju moju teoriju. Uveren sam da su očevici, u stvari, videli krupnu vidru, groteskno izobličenu pod uticajem abnormalne svetlosne refrakcije, odnosno fatamorgane, koja se javlja u vrelim letnjim danima – objašnjava Lovčanski.

On dodaje da je reč o kompleksnoj optičkoj pojavi, gde sunčevi zraci dolaze iz pravca objekta prema oku posmatrača, ali se prethodno prelamaju o tanak sloj vrelog vazduha koji se nalazi tik iznad puta, koji emituje tu toplotu.

– Dve godine sam radio na ovoj teoriji i moram naglasiti da sam imao veliku pomoć nekoliko naučnih institucija. Prikupio sam brojna svedočenja, podatke i fotografije koji su doprineli da na kraju dobijem konačnu sliku onog što je jedna od najvećih misterija u poslednjih 100 godina. Drago mi je što je moja teorija, nakon objavljivanja u magazinu „Skeptik“ konačno naučno potvrđena i utemeljena – kaže 29-godišnji Subotičanin.

Inače, ovo nije prvi put da se čuje teza da je Nesi, u stvari, vidra, a ne pleziosaurus koji je na zemlji živeo pre 65 miliona godina, ali je prvi put detaljno objašnjeno kako je obična vidra postala čudovište.

– Stigli su i prvi pozitivni komentari od uglednih naučnika iz cele Velike Britanije, a uskoro će biti održana i stručna javna rasprava na ovu temu u krugovima bliskim objašnjavanju pojave u škotskom jezeru Loh Nes – kaže Lovčanski koji je diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, a potom magistrirao i na Univerzitetu u nemačkom Bonu.

Lovčanski sprema novu knjigu
Iako je već prvim ozbiljnijim radom uzdrmao naučne krugove u Evropi, Aleksandar Lovčanski kaže da se neće se zaustaviti na tome.
– U toku je priprema moje prve knjige čiji će sadržaj kada bude objavljena, sigurno zaintrigirati javnost. Za sada, ne bih otkrivao detalje, ali sigurno je da će moći da se pročita mnogo toga interesantnog – kaže Lovčanski ne želeći da nam otkrije o čemu se ovaj put radi.

Izvor: Blic

Exit mobile version