[ youth.rs ]

Mladi su zakon

Organizacija kreativnog okupljanja “OKO” iz Beograda će povodom proslave Svetskog dana mladih, 12.avgusta, organizovati promociju projekta “Mladi su zakon” koji ima za cilj sprovodjenje konsultativnog procesa oko izrade zakona o mladima koji bi trebao da se uputi Vladi Republike Srbije do kraja 2010. godine .

Konsultativni proces sprovodi Ministarstvo omladine i sporta sa organizacijama civilnog društva na teritoriji Srbije sa idejom da se dobije povratna informacija sa lokalnog nivoa – da se čuju želje mladih, ali da se oni i svi drugi zainteresovani što bolje informišu.

Organizacija kreativnog okupljanja “OKO”, kao resurs centar koji sprovodi konsultacije na teritoriji grada Beograda i opština Palilula su domaćini ovog izuzetno važnog procesa koji će imati nekoliko glavnih aktivnosti.

Radi promocije omladinskog aktivizma i aktivnog učešća mladih tokom izrade zakona, 12.avgusta biće raspisan konkurs za najbolju volontersku akciju mladih sa teritorije grada Beograda. Toga dana biće organizovana i press konferencija za novinare na Trgu republike( kod konja) sa početkom u 13 časova kao i susret mladih volontera “OKO” i građana Beograda. Konferencija će se odvijati pod vedrim nebom na štandu Kancelarije za mlade Palilula, a u okviru proslave Svetskog dana mladih koji organizuje Kancelarija za mlade grada Beograda.

U drugoj polovini septembra meseca organizovaće se okrugli sto za predstavnike institucija i organizacija koje rade sa mladima kao i sa predstavnicima mladih. Tom prilikom skupljaće se komentari, predlozi i sugestije na ponuđeni Nacrt zakona o mladima. Okrugli sto pratiće veliki javni događaj za mlade, dok se u oktobru planira realizacija pobedničke volonterske omladinske akcije.

Budući zakon ima primarnu funkciju da obezbedi održivu osnovu za razvoj i delovanje društvenih aktera koji čine omladinski sektor sa ciljem poboljšanja položaja mladih i obezbeđivanja prava, prostora, prilike i podsticaja za rast i razvoj sopstvenih potencijala, kao i aktivno učešće mladih u društvu.

Zakon o mladima trebalo bi da jasno definiše adresate zakona, izvore, načela i principe omladinske politike, aktere javne politike, način organizovanja i njihovog koordinisanog delovanja, i načela i principe finansiranja omladinskih javnih politika.

Za više informacija pogledajte sajt Organizacije kreativnog okupljanja “OKO” www.okoorg.rs i prezentaciju Kancelarije za mlade Palilula www.kzmpalilula.rs .

Exit mobile version