[ youth.rs ]

Onlajn testovi za lakši upis na fakultet

Sajt www. prijemni.infostud.com je, da bi budućim studentima olakšao put do indeksa, ponudio veliki izbor testova iz različitih oblasti koji se najčešće polažu na fakultetima i visokim školama.

Izborom jedne od 18 oblasti, otvara se test sa 15 nasumice odabranih pitanja i nakon upisanih odgovora, sistem automatski objavljuje rešenja, čime se trenutno dobija uvid o stepenu pripremljenosti za prijemni.
Do sada je onlajn testove, sa oko 2.000 pitanja, rešavalo više od 40.000 maturanata iz cele Srbije, a za razliku od prethodnog upisa, kada su se najcešće popunjavali testovi iz ekonomije, mladi ove godine uglavnom testiraju svoje znanje iz srpskog jezika i opšte informisanosti.
Na sajtu se nalaze i primeri testova sa ranijih prijemnih ispita na državnim i privatnim fakultetima i visokim školama strukovnih studija, rečeno je Tanjugu u pres službi sajta.
Takođe, maturantima je omogućeno i da putem rubrike “Kalkulator za broj poena na prijemnom” provere koliki je minimalan broj poena prošle godine bio potreban za upis na budžet ili samofinansiranje.
Maturanti treba samo da upišu u tabelu prosek ocena u svakom od četiri razreda srednje škole i da izaberu fakultet ili visoku školu i određeni smer.
Upisne aktivnosti na fakultetima počinju 23. juna, prijavljivanjem kandidata.
Prijave se mogu podnositi do 25. juna, polaganje prijemnih ispita trajaće od 28. do 30. juna, u zavisnosti od fakulteta, a upis u prvom krugu mora biti završen do 15. jula.
Na fakultetima ima mesta za oko 20.600 budžetskih studenata, dok će na visoke škole strukovnih studija biti primljeno nešto više od 6.500 brucoša, koji će se, prema odluci Vlade Srbije, takođe školovati o trošku države. Broj samofinansirajućih studenata određuju same visokoškolske ustanove.

Izvor: Novosti

Exit mobile version