[ youth.rs ]

Zašto nas nerviraju tuđi razgovori?

Stručnjaci američkog Univerziteta Kornel saopštili su da su otkrili zašto nas više nervira kad na ulici, u autobusu ili kancelariji slušamo tuđ razgovor preko mobilnog telefona, nego dijalog dvoje ljudi. Oni su ustanovili da tuđa “polukonverzacija” nehotično više navodi na slušanje, uz manje samokontrole da se tome odupremo, a pritom iziskuje više pažnje i koncentracije nego dijalog. “Kad slušate polukonverzaciju, dobijate manje informacija i manje možete da predvidite šta će govornik sledeće reći. To zahteva više pažnje”, objasnila je Lorin Eberson, koautor istraživanja.

Ona i njen kolega Majkl Goldstin su pratili 41 studenta koji su radili vežbe koncentracije, na primer pratili tačke u pokretu, dok su istovremeno slušali obe ili samo jednu stranu koje su razgovarale mobilnim telefonima.

Studenti su pravili više grešaka slušajući samo jednog učesnika razgovora, nego kad su slušali čitav dijalog.

Otkriće da nam tuđi razgovori preko mobilnog telefona odvlače pažnju od sopstvenih poslova moglo bi da bude od značaja za vozače. Njihovoj koncentraciji verovatno škodi razgovor suvozača mobilnim telefonom i to može da ima ozbiljne posledice, ukazao je tim s Kornela.

Prema podacima Međunarodne unije za telekomunikacije, u svetu ima oko 4,6 milijardi korisnika mobilnih telefona, što čini dve trećine svetske populacije. Samo je nekoliko kutaka na planeti van mreža mobilne telefonije.

Najviše korisnika mobilnih telefona, 634 miliona – ima Kina. Slede Indija sa 545 miliona korsinika, pa SAD sa 270 miliona.

Izvor:B92

Exit mobile version