[ youth.rs ]

Mladi ne znaju i ne koriste kondome

 Mladi se sve ranije i u sve većem broju upuštaju u seksualne odnose. Recentna istraživanja pokazala su kako se prosečna dob stupanja u seksualni odnos spustila na 15 godina starosti, kako za dečake, tako i za devojčice.
Svaki četvrti srednjoškolac seks je probao već s 14 godina, dakle mnogi čak i u završnom razredu osnovne škole! Tome je svakako doprinelo jačanje seksualne industrije i prekomerna «seksualizacija» medija koji bitno utiču na oblikovanje obrazaca ponašanja hrvatskih adolescenata.

Kad se tome pridoda nedostatak seksualne edukacije u školama, rezultat je neznanje i nerazumevanje, rizično seksualno ponašanje, seksualno prenosive infekcije te neželjene trudnoće. Zbog dominantno tradicionalnih uverenja, to su i dalje tabu teme u hrvatskom društvu o kojima se ne priča, pa mnogi mladi ostaju sami sa svojim iskustvima, zabrinutostima, a često i strahovima vezanim za seksualnost.

– Brojne edukativne i promotivne aktivnosti koje je Durex, kao lider na tržištu kondoma, dosad organizovao nisu uspele sprečiti pad u čitavoj našoj tržišnoj kategoriji. Taj pad trenutno iznosi oko pet posto, no u obzir treba uzeti činjenicu da Hrvatska već sad ima nisku potrošnju kondoma u odnosu na druge države. Npr., u Hrvatskoj taj broj per capita iznosi 2,61 kondom na ukupnu seksualno aktivnu populaciju, dok je recimo u Mađarskoj oko 3,6, a u Velikoj Britaniji gotovo 6 kondoma. To samo potvrđuje apsolutan nedostatak seksualnog obrazovanja te smatram da bi dalji pad bio definitivno zvono za uzbunu, izjavio je Tomislav Đurica, direktor Durexa za Hrvatsku i BIH.

Kondom predstavlja najbolju zaštitu ne samo od HIV infekcije nego i drugih uzročnika polno prenosivih bolesti, kao što su herpes simplex virus, virus hepatitisa B, citomegalovirus, HPV, hlamidija i drugi. No da bi delotvornost zaštite prezervativima bila efikasna nužna je redovna i pravilna primena.

– Često čujem razne izgovore i predrasude o upotrebi kondoma tipa: kondom smanjuje osećaj ugodnosti ili bolje je bez njega. Tehnologija izrade je otišla toliko daleko da je situacija upravo suprotna – kondomi mogu dodatno uzbuditi i poboljšati doživljaj. Uz potrebu za zaštitom, još je važnije znati upotrebiti je na pravi način. Nažalost mnogi mladi danas nisu nikad koristili kondom te ni ne znaju kako se on koristi, dodao je Đurica, napominjući da Durex često u saradnji s brojnim udruženjima nastoji edukovati mlade na ovom području. Jedna od takvih aktivnosti je i nedavno održan koncert u Tvornici povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a.

Izvor: Economy.rs

Exit mobile version