[ youth.rs ]

Pet milijuna mladih u EU bez posla

Za tromjesečje nezaposlenost mladih u EU27 narasla je za 3,7 posto na 18,3 posto, ili pet milijuna
Pet milijuna mladih Europljana iz kategorije radnika od 15 do 24 godine je bez posla. Nezaposlenost mladih raste najbrže i glavni je uzrok u porastu stope nezaposlenosti u EU, upozorava u četvrtak objavljena Eurostatova analiza. Ekonomska je kriza najsnažnije pogodila ovu kategoriju, prema podacima statističkog ureda EU od zadnjeg tromjesečja prošle do kraja prvog ove nezaposlenost mladih porasla je za 3,7 posto dostigavši 18,3 posto, ili pet milijuna ljudi.

Stopa ukupne  nezaposlenosti, iako raste, to čini sporije s 8,2 posto. Nezaposlenost mladih u eurozoni neznatno je viša nego li u cijeloj EU prvenstveno zahvaljujući vrtoglavom španjolskom porastu koji je doveo do trećine mladih van posla. Stopa nezaposlenosti u eurozoni je 18,4% ili 3,1 milijun mladih ljudi van rada.

Ukupna nezaposlenost u 16 zemalja monetarne unije je 8,8%. Podaci govore kako je u 26 članica EU nezaposlenost mladih u porastu  – jedini izuzetak od trenda je Bugarska. Najteže je stanje u tri baltičke zemlje gdje gubitak posla najmlađe kategorije radnog stanovništva prati dramatične parametre ekonomske krize.

 S druge strane, najniži je porast nezaposlenosti mladih u Njemačkoj (s 10,2% na 10,5% u tromjesečju) i Poljskoj (sa 17,8% na 18,2%). Najniža stopa nezaposlenosti mladih u EU i dalje je u Nizozemskoj sa 6 posto. Najveća razlika između stope nezaposlenosti mladih i ukupne stope nezaposlenosti je u Italiji s 24,9% prema 7,4% i Španjolskoj 33,6% prema 16,5%. Najmanje su razlike u Njemačkoj, 10,5% i 7,4%, Nizozemskoj 6% i 2,9% i Danskoj 8,9% i 4,7%.

Kao i u općoj nezaposlenosti, kriza je naviše pogodila muškarce, sada je van rada 19,1% mladih muškaraca i 17,4% žena što je registrirano u 16 od 27 članica EU.

Izvor: banka.hr

Exit mobile version