[ youth.rs ]

Ekonomski fakultet snizio školarinu!

 Uprava Ekonomskog fakulteta u Beogradu donela je odluku o smanjenju školarine za samofinansirajuće studente u školskoj 2009/10. godini. Odlukom je školarina za osnovne akademske studije smanjena sa 95.000 na 90.000 dinara za godinu studija. Iako se svake godine za indeks Ekonomskog fakuleta bori daleko više kandidata nego što upisna kvota i kapaciteti ove ustanove mogu da prime, Savet fakulteta je doneo je odluku o smanjenjuškolarine i tako obradovao sve buduće i sadašnje studente i njihove roditelje.

Ekonomski fakultet je prvi koji je u cene studija za samofinasirajuće studente uračunao i udžbeničku literaturu, tako da studenti za svoj novac dobijaju još nešto osim prisustvovanja na predavanja i vežbama.

U tekstu o visini školarina na državnim fakuletima objavljeno je kako je Ekonomski fakultet u Beogradu najskuplji državni faklutet u okrženju (u Zagrebu studije koštaju 890 evra, a u Sarajevu 400), tako da je ovaj potez uprave definitivno korak u pravom smeru – prema nižim školarinama.

Ipak, nedeljnik Vreme je sprovelo istraživanje po kome diplomci Ekonomskog fakulteta, posle svršenih ETF-ovaca, najlakše nalaze posao, pa je investicija u dobroj meri opravdana.

Ostaje nada da će se i drugi fakulteti povesti ovim svetlim primerom i prekinuti ružnu, višegodišnju praksu povećanja cena za 10% (koliko iznosi inflacija ili rast cena na malo ili štagod…).
Sa druge strane, ovo je još jedan dokaz da su školarine u Srbiji dostigle apsolutni maksimum.

Izvor: Studentski svet

Exit mobile version