[ youth.rs ]

SLEPI PILOT PRELETEO POLA SVETA

Slepi britanski avanturista Majls Hilton Barber sleteo je u Sidnej i tako okončao svoj epski let ultralakim avionom iz Londona dug 21.725 kilometara. Pedesetosmogodišnji otac troje dece preživeo je snežne oluje, niske temperature i obilne pljuskove tokom 54.dnevnog putovanja s kopilotom Ričardom Hardijem. 'Ovo je ispunjenje neverovatnog sna', rekao je Hilton Barber novinarima na aerodromu Benkstaun u Sidneju.

'Otkad znam za sebe želeo sam da budem pilot, a sada kada sam potpuno slep uspeo sam da preletim više od pola zemljine kugle', dodao je on.

Hilton Barber, koji je oslepeo pre 20 godina, nada se da će svojom avanturom prikupiti dva miliona dolara za fondaciju 'Videti znači verovati' koja se bavi prevencijom slepila u nerazvijenim zemljama.

On je 7. marta poleteo iz britanske vojne baze Bigin Hil u ultralakom avionu opremljenim posebnim elektronskim uređajima koji su mu pomagali u navigaciji.

Za svaki slučaj, s njim je leteo i kopilot koji je imao zadatak da interveniše ukoliko Hilton Barber napravi neku veću grešku, ali za tim nije bilo potrebe.

Na putu je sledio rutu kojom su leteli učesnici vazdušne trke od Londona do Sidneja 1919. godine, koja ide preko Bliskog istoka, Pakistana, Indije, Malezije i Indonezije.

Exit mobile version