[ youth.rs ]

«Putovanju za budućnost» pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu prirode

Međunarodna grupa studenata imala je nedavno priliku da iz prve ruke sazna više o klimatskim promenama i njihovom efektu na Arktiku. Studenti su učestvovali u takozvanom «Putovanju za budućnost», organizovanom pod pokroviteljstvom Svetskog fonda za zaštitu prirode.

Reč je o verovatno idealnoj ekskurziji: grupa18 studenata sa raznih strana sveta krenula je na put koji se događa samo jednom u životu i to zahvaljujući Svetskom fondu za zaštitu prirode.

«Krenuli smo iz Osla, dok smo se na brod ukrcali u Svalbaru, arhipelogu Norveške na 78. paraleli – prilično udaljenoj od Arktika. Bili smo 10 dana na. Posetili smo istraživački centar u Poljskoj, neke druga istraživačka društva, šetali smo po glečerima, videli smo sante leda i polarnog medveda.»

Svetski fond za zaštitu prirode finansirao je «Putovanje za budućnost» kako bi studenti mogli da nauče o klimatskim promenama. Videli su te promene iz prve ruke na Arktiku, dok se pomenuta fondacija nada da će ih to motivisati da pozovu svoje političke lidere da preduzmu hitne mere da bi se sprečile opasne posledice klimatskih promena. Ben Vesel, student ekologije na Koledžu Midlberi u Vermontu, već je angažovan po ovom pitanju.

«Ovo je nešto što će promeniti način na koji rasuđujemo politički, socijalno, kulturološki i ekonomski. Zato sam lično rešio da predvodim u obrazovanju mladih ljudi, naročito srednje-školaca, ali i studenata, o tome koliko je ovaj problem rasprostranjen i na koji će način da utiče na naš ukupan života».

Uprkos ozbiljnosti zadatka i ledenih temperatura – Ben kaže da je putovanje bilo zabavno.

«Tako smo se lepo združili. Na brodu nas je bilo oko 50-oro. Upoznao sam svakog pojedinca, od članova ruske posade do holandskih vođa puta do japanskih studenata koji su putovali sa nama. Sjajna grupa ljudi. U saunu bi se ukrcalo po 25 osoba. Jednom smo rešili da zaplivamo u Arktički okean. Onda smo se priljubili jedni do drugih da bi se zagrejali.»

I to s razlogom!

«Dok smo trčali u oekan videli smo sante leda i brzo osetili da je temperatura samo nekoliko stepeni toplija. Čim se izađe iz vode ne možeš da osetiš ništa ispod kolena i muka je navlačiti čarape. No, zagrejali bi se ubrzo.»

Grupa studenata i posada proveli su 12 dana na Arktiku ploveći na jednom starom ruskom istraživačkom brodu. Ben kaže da je bio zadivljen ogromnim, izolovanim pejsažem koji ih je okruživao, dok su plovili kroz zamrznutu divljinu.

«Pomislili smo kako je neverovatno da smo tako mali, a da pokrećemo tako dalekosežne posledice. Ovo mesto tako brzo nestaje. Moramo preduzeti mere da se to odmah zaustavi.»

Ben je stekao izvanredno iskustvo. Ovaj 19-godišnjih student kaže da je naučene lekcije primio k srcu. On naziva klimatske promene gorućim pitanjem njegove generacije.

«Ljudi govore o 10-20 godina pred nama. Mi, stvarno nemamo 10-20 godina za čekanje. Moramo okupiti naše političare, poslovne ljude i naše socijalne aktiviste na jednom mestu i reći im: «Hej, posledice ovoga ćemo ostetiti u budućnosti, ali moramo da delujemo odmah, kritično je.»

Ben i njegovi saputnici zabeležili su svoje utiske na internetu. Ako vas zanima, možete naći Benov blog na veb adresi: arcticben.com.

Izvor: http://www.voanews.com

Exit mobile version