[ youth.rs ]

Prijavi se za Edu Viki kamp 2024!

Vikimedija Srbije vas poziva na peti Edu Viki kamp! Kamp će se održati u Banji Koviljači od 22. do 25. jula 2024. Kamp okuplja dobrovoljce koji imaju želju da aktivno doprinose razvoju obrazovnog programa Vikimedije Srbije. Tokom četvorodnevnog programa učesnici će proći niz obuka kako bi uvideli na koji način Vikipedija može biti korišćena kao nastavno sredstvo. Radeći zajedno, u timskom duhu, unapređivaće veštine za budući rad u organizaciji.

Vikipedija, najveći kolaborativni projekat na svetu, sprovodi se na oko 300 jezika. Budući da smo svi okupljeni oko iste ideje slobodni pristup znanju i obrazovanju, zajednički sprovodimo Vikimedijine projekte sa istim entuzijazmom.

Vikimedija Srbije već 19 godina razvija Obrazovni program sa ciljem da se studenti i učenici upoznaju sa Vikipedijom i drugim Viki projektima slobodnog znanja i aktivno rade na njihovom obogađivanju. Ostali ciljevi su: tehnička obuka studenata za korišćenje Vikipedije, širenje informacija o slobodnom znanju i predstavljanje Vikipedije u akademskim krugovima. Pored obrazovnih projekata, Vikimedija Srbije realizovala je dva internacionalna kampa sa Vikimedijancima i Vikipedijancima iz Mađarske i iz Bugarske.

Program Edu Viki kampa biće raznovrstan i obuhvatiće foto-ture, uređivačke maratone, tim bilding i mnoge druge aktivnosti.
Svi zainteresovani se mogu prijaviti popunjavanje formulara koji se može naći na ovom linku do 23. juna 2024. Za one koji budu odabrani, biće pokriveni troškovi prevoza, smeštaja i hrane.

Vreme: 22 – 25. jul 2024.
Mesto organizovanja: Hotel Rojal Spa, Banja Koviljača
U okviru kampa naučićete:
● kako samostalno da uređujete Vikipediju
● kako da ilustrujete članke na Vikipediji
● kako da uvećate broj slobodnih fotografija prirodnih i kulturnih dobara na Vikimedijinoj ostavi
● koja korisnička prava postoje na Vikipediji
● koja je uloga Vikimedije Srbije u širenju slobodnog znanja i kako se vi možete uključiti
● sve o Viki ambasadorima i kako možete da im se pridružite
● koje alate možete koristiti prilikom realizacije obrazovnog programa

Ko može da se prijavi?

Događaji Vikimedije Srbije su otvoreni za sve dobrovoljce, ali budući da je kamp posvećen učesnicima koji namerevaju da se uključe u tim obrazovnog programa, prednost će imati učenici završne godine srednjih škola i studenti. Od učesnika se očekuje aktivno učešće.

Exit mobile version