[ youth.rs ]

Sedmodnevni program edukacije mladih za građanski aktivizam BOLD Summer Hub – “Mladi su (ZA) rešenje”

Evropski pokret u Srbiji, uz podršku Ambasade SAD u Beogradu, organizuje sedmodnevni program edukacije mladih za građanski aktivizam BOLD Summer Hub – “Mladi su (ZA) rešenje” u Srbiji (mesto/grad će biti naknadno određeni) od 15. do 21. jula 2024. godine.

Evropski pokret u Srbiji sa višegodišnjim iskustvom u radu sa mladima na temu Evropskih vrednosti i značaja evropske integracije Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana, zalaže se za poseban fokus civilnog društva na osnaživanje mladih kao lidera promena. Međutim, mladi se suočavaju sa brojnim izazovima u pokušajima da promene stvari, svesni toga – rešili smo da pitamo mlade kroz Mapiranje potreba za podrškom u realizaciji aktivističkih inicijativa – kakva podrška je potrebna, na koji način i sa kojim ciljem. Mladi, ambiciozni i društveno radoznali ljudi, pomogli su nam da pažljivo kreiramo interaktivni sedmodnevni program namenjen sticanju znanja i veština za samostalni razvoj aktivističkih ideja oblikovanih u projekte – te da pomognemo mladima da od ideje dođu do realizacije, time da im omogućimo da lakše dođu i do podrške za realizaciju svojih ideja.

Evropski pokret u Srbiji je, u Novom Pazaru, od 11. do 17. marta, održao “Winter Hub” radionicu. Učesnici Winter Hub-a su tokom nedelju dana naučili i stekli znanja o kreiranju projekata. Zajedno sa ekspertima oni su naučili kako da uobliče svoju projektnu ideju, kako da napišu projekat, ali i ko su im potencijalni donatori. Pored toga, stekli su osnovne veštine iz oblasti komunikacija, fundraisinga i upotrebe inovativnih metoda za pisanje projekata. Polaznike je pozdravila i ataše za kulturu ambasade Sjedinjenih Američkih Država i kreatorka BOLD programa Holly Zardus. Predavači na projektu bili su projektna menadžerka Evropskog pokreta u Srbiji Zorana Milovanović, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Dragana Đurica, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava i aktivistkinja Sofija Todorović, osnivačica Udruženja za održivi razvoj “Nitna” i ko-osnivačica Festivala drugačije mode Nataša Niškanović. Uz mlade su tokom projekta bili omladinski koordinatori Nenad Bušić, predsednik Foruma mladih Evropskog pokreta u Srbiji i Katarina Bogićević, potpredsednica Foruma mladih Evropskog pokreta u Srbiji koji su vodili program.

Video sa Winter Hub radionice možete pogledati ovde:

https://www.youtube.com/watch?v=5fRVlrb8vgs&t=1s&pp=ygUYZXZyb3Bza2kgcG9rcmV0IHUgc3JiaWpp

Program nudi interaktivna predavanja, radionice, praktičan samostalni rad i rad u grupama, pitch ideja i davanje povratnih informacija, kao i druženje, povezivanje i razmenu ideja među mladima i profesionalnim trenerima i ekspertima.

Ukoliko imaš ideju kako da doprineseš rešavanju nekog od problema u svojoj lokalnoj zajednici u vezi sa temama ljudskih prava, zapošljavanja i radničkih prava, zaštite životne sredine, cirkularne ekonomije, socijalnog preduzetništva, obrazovanja, medija i dr., prijavi se da postaneš deo ekipe od 40 mladih ljudi koji će steći znanje o razvoju projektnih ideja, pisanju projektnih predloga, najvažnijim segmentima realizacije projekta, budžetiranju, razvoju i plasiranju kampanja, ali i o EU vrednostima i praksama i primerima aktivizma u različitim oblastima društvenog delovanja.

Nakon završetka sedmodnevnog programa edukacije, mladi polaznici/ce imaće priliku da kroz mentorski rad sa ekspertima pretvore svoje ideje u gotove projektne proizvode za čiju podršku mogu da zagovaraju kod različitih donatora. Na kraju, rad mladih u okviru programa, biće publikovan tokom jeseni 2024. godine u okviru publikacije „Mladi su (ZA) rešenje“ u cilju promocije omladinskog pogleda na rešavanje problema i izazova u lokalnim zajednicama – glas mladih mora da se čuje!

FORMULAR ZA PRIJAVU DOSTUPAN JE OVDE / PRIJAVE SU OTVORENE DO PETKA 17. MAJA DO 15.00H.

OPIS PROGRAMA:
➢CILJ PROGRAMA: Podrška mladima u sticanju znanja i veština za samostalni razvoj aktivističkih
ideja oblikovanih u projekte.
➢CILJNA GRUPA PROGRAMA: Program je namenjen mladima uzrasta 18 do 30 godina, na prostoru
Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, a koji imaju ideju kako da doprinesu rešavanju izazova u
lokalnim zajednicama.
➢SADRŽAJ PROGRAMA: Interaktivna predavanja, radionice, samostalni i grupni rad i mentorska
podrška u 5 segmenata: EU vrednosti i prakse, Aktivizam (ljudska prava, mediji, demokratija,
vladavina prava, zapošljavanje, socijalni rad, socijalno preduzetništvo, ekologija i dr.), Projektni
menadžment, Komunikacija i kampanje, Budžetiranje i fundrejzing.
➢RAD NAKON PROGRAMA: Mentorski rad sa ekspertima biće obezbeđen svim učesnicima do 31 .
avgusta 2024. godine. Format i dinamika mentorskog rada biće dogovorena sa odabranim
učesnicima/ama nakon sedmodnevnog programa.
➢PROGRAM JE VAŽAN MLADIMA JER MLADI IMAJU PRILIKU DA:

➢NA PROGRAMU SU OBEZBEĐENI TROŠKOVI: smeštaja, obroka i osveženja, prevoza (*učesnici/ce samostalno obezbeđuju prevoz, a Evropski pokret u Srbiji refundira putne troškove putem elektronskog računa po završetku Programa).

➢KAKO SE VRŠI SELEKCIJA:

ŠTA JE POTREBNO ZA PRIJAVU:

➢Potrebno je da popuniš svoju prijavu do 17. MAJA 2024. godine putem Formulara na link-u.
➢Potrebno je da registruješ svoj nalog na BOLD (Omladinski balkanski lideri) do 17. MAJA 2024. godine, na linku.
➢Naravno i preporučiš program mladim borcima i borkinjama za bolje društvo, kojima želiš sve najbolje.-

Evropski pokret u Srbiji, projektom “Mladi su (ZA) rešenje”, nastoji da podstakne aktivizam mladih u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, jačajući njihov kapacitet za angažovanje u rešavanju izazova u lokalnim zajednicama, uz promovisanje demokratskih i evropskih vrednosti. Projekat je deo šire regionalne platforme za mlade BOLD (Balkanski omladinski lideri) koju podržava Ambasada SAD u Srbiji nudeći im program radionica i obuku u Srbiji, program akademskih i profesionalnih promena u SAD, i male grant fondove za projekte koji će ostvariti pozitivan i održivi život. U fokusu BOLD programa je osnaživanje mladih u Srbiji kako bi postali ekonomske/i i lidere/lideri civilnog društva koji se međusobno sarađuju da bi se izborili sa najvažnijim izazovima, uz regionalno povezivanje i saradnju. Više o projektu “Mladi su (ZA) rešenje” možete pronaći ovde.––

Projekat je finansiran kroz grant Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

Exit mobile version