[ youth.rs ]

Poziv na događaj za mlade: Klima će promeniti sve(t)

Beogradska otvorena škola nastavlja seriju Zelenih razgovora, tematskih na temu zaštite životne sredine i klimatskih promena. Ovaj put, pozivamo vas na događaj koji je posvećen mladima pod nazivom „Klima će promeniti sve(t)“.

KADA I GDE? 

Događaj se održava 7. marta u prostoru Fabrika, Poenkareova 32 (Bul. Despota Stefana 115), sa početkom u 11 časova.

KAKO DA SE PRIJAVIŠ?

Sve što je potrebno jeste da popuniš kratku prijavu na OVOM linku. 

ZAŠTO SU KLIMATSKOJ BORBI POTREBNI BAŠ MLADI? 

Klimatske promene su tema o kojoj je važno ostati informisan/a, budući da su upravo mladi ti koji će nastaviti svoj život u izmenjenim klimatskim uslovima. Klimatske promene dovode do brojnih posledica, od porasta temperature i učestalih toplotnih talasa, topljenja ledenih kapa i glečera, preko porasta nivoa mora, velikih suša i razornih oluja, ali se ne ostvaruju na isti način u svakom regionu, niti na isti način utiču na svakog pojedinca. Područje Balkana se brže zagreva od globalnog proseka, a Srbija je, prema istraživanjima, najranjivija na klimatske promene u regionu.

Klimatske promene utiču na zdravlje svakoga od nas – bez obzira na to koji fakultet studiramo, čime želimo da se bavimo, ili kako i gde da živimo. Ovo je upravo i naša prednost, jer nam je svima poznato da zajedno možemo mnogo više! Iako ti ne deluje uvek tako, svako u svojoj profesiji može da doprinese borbi protiv klimatskoj promena jer svako od nas ima drugačiju perspektivu i predlog rešenja.

ŠTA TE OČEKUJE NA ZELENIM RAZGOVORIMA? 

Razgovaramo o ulozi mladih u borbi protiv klimatskih promena, slušamo iskustvo sa konferencije Ujedinjenih nacija u Dubaiju COP 28 i to baš od mlade učesnice iz Srbije. Potom, sa profesionalcima iz različitih oblasti, od tehničkih nauka, preko zaštite prirode, do društvenih nauka, pričamo o tome kako su klimatske promene povezane sa različitim zanimanjima, a sa predavačicama sa Univerziteta iz Velike Britanije razgovaramo o važnosti pripovedanja (storytelling-a) u ovoj oblasti.

Za vreme pauze očekuju te razne interaktivne igre, a za sam kraj, pripremi se za – PUB kviz! 

Događaj Klima će promeniti sve(t) organizuju Beogradska otvorena škola i Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu – RERI u saradnji sa RES fondacijom i Centrom za promociju nauke.

AGENDA  

10:30 – 11:00   Dolazak učesnika/ca i registracija 

11:00 – 11:15   Otvaranje konferencije
Britanska ambasada, Beogradska otvorena škola

11:15 – 12:30   Oči u oči sa klimatskim promenama
Prof. dr Vladimir Đurđević, Fizički fakultet,Univerzitet u Beogradu


Klimatske promene u rukama mladih
Zvezdana Božović, RES fondacija, učesnica COP 28 i Jasminka Young, RES fondacija

12:30 – 12:45   Pauza

12:45 – 14:00   Klima u teoriji i praksi
Poslušajte predavanja ljudi različitih znanja i zanimanja (pravnika, biologa, inženjera elektrotehnike, ekonomista, politikologa) – svako od njih se borbom protiv klimatskih promena bavi sa različitom diplomom i na različitom radnom mestu, saznaćete i kako 

14:00 – 15:30   Ručak i Green sajam

15:30 – 16:30   Umetnost pripovedanja (storytelling-a) i kako nam pomaže? 

Cecilia Manosa Nyblon, menadžerka za obrazovanje i razvoj veština, Univerzitet u Ekesteru, Velika Britanija i Dr Sally Flint, Koordinatorka za profesionalni razvoj i kreativna liderka programa COP28 We Are the Possible, Univerzitet u Ekesteru, Velika Britanija

16:30 – 16:45   Završetak programa i pauza

16:45 – 18:30   PUB kviz i druženje

Ukoliko nisi siguran/a u znanje engleskog jezika, ne brini – obezbeđen je i simultani prevod za poslednju sesiju na engleskom jeziku.

KONTAKT 

Za više informacija možeš kontaktirati Jelenu Dadić na imejl: jelena.dadic@bos.rs ili na broj telefona +381631912493

Exit mobile version