[ youth.rs ]

Akcija! Čišćenje jezera Bela reka kod Ripnja

Organizacije Trash Hero Beograd i „Čisto i Bistro“ ispred Kopaonik Psd, uz podšku inicijativa Svetski Dan Čišćenja 2018 i Let’s do it Serbia pozivaju planinare, građane i sve ljubitelje prirode na akciju upoznavanja okoline Beograda, i čišćenje jezera Bela reka kod Ripnja, u subotu 14.4.2018. u 8.30h.

Pođite sa nama da upoznate lepotu koja se nalazi na domak Beograda.
Svi zainteresovani mogu doći na početnu stanicu gradskog autobusa 407, na Trošarini, u 8.30h., odakle ćemo otići u Ripanj i, u saradnji sa Organizacijama Svetski Dan Čišćenja 2018 i Let’s do it Serbia, i uz podršku ribara koji su najpredaniji uživaoci jezera, očistiti obale ovog veštačkog jezera.
Jezero Bela reka se nalazi u podnožju planine Avala u selu Ripanj. Dužina jezera iznosi 500m, širina 120m, a dubina oko 10m. Napajanje vodom dolazi iz Bele reke ali i iz dva podvodna izvora. Nastalo je izgrađivanjem brane zbog poplava koje je izazvala nabujala voda Bele reke. Danas je jezero bogato ribom, a na njegovim obalama žive divlje patke i mnoge druge ptice. Jezero je u letnjoj sezoni omiljeno mesto mnogih izletnika i ribolovaca. Okruženo je listopadnom šumom.
Na jezeru postoji veliki problem sa otpadom, koji nesavesni posetioci ostavljaju iza sebe, zato što tamo još uvek nisu postavljene kante i gradska čistoća odatle ne odnosi otpatke. Stoga nam je u planu da, u saradnji sa Organizacijama Svetski dan čišćenja 2018 i Let’s Do It Serbia, koje će obezbediti kese i rukavice, i sa udruženjem ribara, očistimo obalu jezera. Ovo neće biti samo radna akcija već i planinarska, jer ćemo posle čišćenja napraviti pešačku turu od jezera do vrha Avale

Dođite! Pridružite nam se! Malo ćete dati prirodi a ona će vam uvek trostruko vratiti. Prigrliće vas svojom lepotom, čistotom i mirom.
Majka priroda nam mnogo daje. Odužimo joj se na ovaj način. Ako ona nestane nestaćemo i mi.
Oprema: obucite trenerku ili nešto lagano, za prolećne uslove, obujte patike ili cipele sa dobrim đonom i ponesite svoju flašu sa vodom.

Prijave i informacije možete dobiti na telefon:

Dragan Pavlović 064 1674434
Jelena Molović 060 3940989
Dragana Katić 064 4668191
Bojana Tomašević 062 656727

Exit mobile version