Home [konkursi] Obuka iz istraživačkog novinarstva

Obuka iz istraživačkog novinarstva

49
0

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) poziva lokalne novinare da se prijave za višemesečnu obuku iz istraživačkog novinarstva na teme iz oblasti vladavine prava.

Obuka se održava u okviru projekta „Prove & Improve: Investigating Rule of Law in Serbia“ koji finansira Delegacija EU u Srbiji.

 

Poziv je, pre svega, namenjen lokalnim novinarima u Srbiji. Prednost će imati kandidati u ranoj fazi karijere i studenti koji rade kao novinari – objavljuju u lokalnim medijima. Komisija sastavljena od CINS-ovih trenera odabraće 20 učesnika obuke.

Tokom obuke biće održane dve radionice. Prva će da traje četiri dana i biće održana u maju 2016. Druga radionica trajaće tri dana – u oktobru 2016. Između radionica i nakon druge radionice svih 20 polaznika radiće na sopstvenim istraživačkim pričama, uz mentorstvo CINS-ovih trenera.

Radionice će imati dva fokusa: praktična znanja, veštine, tehnike i alati istraživačkog novinarstva koji su primenljivi u Srbiji i – specifičnosti izveštavanja o temama u vezi sa vladavinom prava. Obuka podrazumeva intenzivan rad polaznika uz kreativne metode učenja. Neophodno je aktivno učešće polaznika u svim vežbama, kao i pristustvo na svim danima obe radionice.

Troškovi prevoza, smeštaja i ishrane tokom radionica su obezbeđeni projektom.

Priče na kojima će polaznici raditi treba da potpadaju pod jednu ili više od ovde navedenih opštih tema:

  • Nezavisnost, transparentnost i efikasnost u sprovođenju pravde i rada pravosuđa
  • Zaštita zakona i borba protiv svih oblika kriminala, uključujući organizovani kriminal
  • Transparentnost javnog budžetiranja i trošenja, odgovornost javnih funkcionera
  • Zaštita osnovnih ljudskih i građanskih prava

Mentori će voditi polaznike kroz sve faze istraživačkog procesa, uključujući odabir tema, formiranje mreže izvora i rad sa njima, podnošenje zahteva za informacijama od javnog značaja, analizu velikih količina podataka, pisanje priča i digitalnu naraciju, post-produkciju i promociju priče.

Sve priče koje proizvedu polaznici, a ispunjavaju osnovne kriterijume i standarde CINS-a, biće ponuđene matičnim medijima polaznika na objavljivanje, kao i drugim medijima, a svakako će biti objavljene na sajtu CINS-a i promovisane na društvenim mrežama.

Nagrade:

Za tri najbolje priče polaznika predviđene su nagrade u iznosu od 400, 300 i 200 EUR. Nagrade će biti dodeljene na ceremoniji na kojoj će biti predstavljene nagrađene priče i projekat.

Prijava treba da sadrži:

1) CV kandidata (sa navedenim formalnim i neformalnim obrazovanjem, kao i profesionalnim dostignućima);

2) Pismo motivacije (do 500 reči) koje uključuje odgovor na pitanje: „Zašto je meni važno istraživačko novinarstvo“;

3) Navedite koja tri medija najviše pratite, uz detaljno obrazloženje (do 500 reči);

4) Tri primera novinarskih radova za koje smatrate da najbolje predstavljaju vaše kvalitete. Za tekstove iz štampanih i online medija poslati linkove, ako postoje, ili (čitak) sken / odštampane stranice sa datumom kad je rad objavljen i u kom mediju. Audio i video radove poslati u lako čitljivom formatu ili linkove na kojima su postavljeni online.

Rok za pristizanje prijava:

Kompletne prijave treba da stignu poštom, e-mailom ili da budu dostavljene lično (između 10 i 17 časova radnim danima) u redakciju CINS-a, najkasnije do 25. marta 2016. u 17h.

Adresa za slanje ili predaju prijava:

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS)

Resavska 28/II, 11000 Beograd

E-mail: trening@cins.rs.

Koverta treba da nosi napomenu: “Prijava za obuku”, a subject maila takođe treba da glasi “Prijava za obuku”.

Drugi rokovi:

Kandidati koji su ušli u uži izbor biće o tome obavešteni e-mailom 1. aprila. Sa njima će biti dogovoreni termini intervuja (telefonom ili Skajpom). Intervjui će trajati do 7. aprila. Kandidati koji su primljeni na program biće o tome obavešteni 11. aprila.