Home [akcija] Studenti iz Srbije i zemalja Višegradske grupe postaju ministri spoljnih poslova na...

Studenti iz Srbije i zemalja Višegradske grupe postaju ministri spoljnih poslova na 3 dana

49
0

Visegradska grupaDvadeset pet studenata iz pet evropskih zemalja će iz prve ruke iskusiti kako je biti na čelu diplomatije njihovih država. Zahvaljujući projektu „Simulacija Višegradska grupa + Srbija“, odabrani učesnici trodnevnog simuliranog sastanka ministara spoljnih poslova će tražiti rešenja za međunarodne izazove kao što su migracija i energetska bezbednost. Ova diplomatska simulacija, koju organizuje organizacija Omladinska diplomatska inicijativa iz Praga (JDI), u saradnji sa Udruženjem BEUM iz Beograda i Ambasadom Republike Češke u Beogradu, uz podršku Međunarodnog višegradskog fonda, održaće se između 10. i 12. aprila 2016. godine u Beogradu. Prijave za srpske studente su sada otvorene i trajaće do 17. februara.

 

„Svaki dan čujemo nešto novo o ozbiljnim izazovima sa kojima se Evropa suočava. Kroz ovaj projekat, omogućićemo mladima ne samo da razgovaraju o tim izazovima, već i da predlože sopstvena rešenja. Za par godina, baš ove generacije mladih će morati da reše te probleme“, objašnjava kooridnatorka projekta Kristina Valentova. Koordinator projekta u Srbiji, Đorđe Đorđević, ističe važnost povezivanja mladih iz Srbije sa mladima iz zemalja Višegradske grupe: „Naši studenti mogu da nauče dosta od studenata iz ovog regiona koji je veoma razvijen i nastavlja sa razvojem, a opet nam je kulturološki sličan.“ Glavni cilj projekta je aktivno uključenje mladih ljudi u rešavanje aktuelnih evropskih problema. Takođe, saradnja sa vršnjacima iz drugih zemalja će omogućiti učesnicima da prošire svoje vidike i da usavrše svoje veštine pregovaranja.

Simulirani sastanak predstavnika Češke Republike, Mađarske, Poljske, Slovačke i Srbije će se održati u prostorijama Ambasade Češke Republike u Beogradu između 10 i 12. aprila 2016. godine. Studenti će formirati timove od po 5 članova, a svaki tim će predstavljati po jednu nacionalnu delegaciju. Teme o kojima će se diskutovati će se baviti zajedničkim interesima zemalja Višegradske grupe i Srbije. Pored pregovora, studenti će upoznati predstavnike zemalja Višegradske grupe u Beogradu, posetiti njihove ambasade, ali i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.

Ovaj projekat se održava povodom obeležavanja 25. godišnjice osnivanja Višegradske grupe i ovogodišnjeg češkog predsedavanja. Finansijska podrška obezbeđena je preko Međunarodnog višegradskog fonda i Fakulteta za međunarodne odnose Ekonomskog univerziteta u Pragu. Pored udruženja JDI, BEUM i Češke ambasade, partneri na ovom projektu su i Udruženje Diplomatija u praksi s Corvinus univerziteta u Budimpešti, Evroatlanski centar iz Slovačke i Studentski klub za spoljne poslove s Ekonomskog fakulteta u Varšavi.

Svi zainteresovani studenti iz Srbije, moći će da se prijave za ovaj projekat od 1. do 17. februara putem zvaničnog sajta: www.jdi-vse.cz/v4. Učešće na ovom projektu je besplatno za studente iz Srbije, ali su mesta ograničena.

Omladinska diplomatska inicijativa (Junior Diplomat Initiative – JDI) je osnovana pri Ekonomskom univerzitetu u Pragu 2011. godine. Glavni cilj organizacije je razvijanje praktičnih znanja i veština studenata međunarodnih odnosa.

Udruženje BEUM je organizacija koja okuplja preko 1500 mladih lidera iz preko 60 zemalja. Organizator je projekta Beogradski model Evropske unije koji predstavlja najveću simulaciju organa EU na svetu