Home [njuz] „POKRENI SE ZA NAUKU“ – Stipendije od 600.000 dinara za naučna istraživanja...

„POKRENI SE ZA NAUKU“ – Stipendije od 600.000 dinara za naučna istraživanja u oblasti medicine, farmacije, biologije i hemije

77
0

Sa željom da motiviše naučnike da istraživanja sprovode u Srbiji, Centar za razvoj liderstva, uz podršku kompanije Filip Moris, u okviru nacionalnog konkursa „Pokreni se za nauku“ dodeljuje mladim naučnicima i naučnicama pet stipendija u vrednosti od po 600 hiljada dinara za realizaciju naučnih istraživanja. Stipendije Programa „Pokreni se za nauku“ namenjene su zaposlenima u naučnim ustanovama u Srbiji, koji su doktorirali nakon 1. januara 2009. godine, za naučne radove u oblasti medicine, farmacije, biologije, hemije, kao i multidisciplinarna istraživanja u navedenim oblastima.

 

Prema podacima Srpske akademije nauka i umetnosti, na 1.000 stanovnika naša zemlja ima jednog doktora nauka, a svaki od oko 13.000 istraživača, koliko ih je u Srbiji danas, može da pruži veliki doprinos društvenom, ekonomskom i naučnom razvoju zemlje. Iako su ulaganja u nauku skromna, (Srbija za nauku izdvaja tek 0,3 procenta bruto domaćeg proizvoda, dok je evropski prosek dva odsto), nove generacije naučnih radnika iz Srbije kontinuirano ostvaruju zapažene rezultate u međunarodnim okvirima. Upravo iz tih razloga, partnerstva sa korporativnim sektorom, kao što je slučaj sa projektom „Pokreni se za nauku“, dodatno dobijaju na značaju.

Programi podrške nauci i naučnicima su od izuzetnog značaja za mlade koji žele da ostanu u zemlji i naučnim istraživanjem nastave da ostvaruju zavidne rezultate. Svojim radom oni će doprineti napretku i razvoju matične sredine, čime će samo društvo napredovati. Ako je kvalitetna edukacija osnov, onda su programi poput ’Pokreni se za nauku’ neophodna nadogradnja za postizanje još boljih rezultata mladih naučnika u Srbiji“, izjavio je prof. dr Predrag Mitrović, kardiolog beogradskog Urgentnog centra i član komisije koja će doneti odluku o izboru stipendista Programa, koji je impresionirao naučnu javnost svojim istraživanjem o uticaju muzikoterapije na lečenje srčanih oboljenja. Istraživanje prof. dr Mitrovića obuhvatilo je 700 pacijenata, a na njemu zasnovan naučni rad proglašen je za najbolji na Međunarodnom kongresu kardiologa 2009. u Barseloni, u konkurenciji dve i po hiljade studija.

Programom ‘Pokreni se za nauku’ želimo da pružimo podršku mladim, talentovanim i perspektivnim naučnicima u Srbiji u realizaciji njihovih naučnih ideja i postizanju nezavisnosti u naučno-istraživačkom radu“, istakla je Ljubica Maksimović iz Centra za razvoj liderstva, partnerske organizacije kompanije Filip Moris u realizaciji programa podrške mladim liderima u Srbiji.

Do sada je u okviru programa „Pokreni se za budućnost” i „Pokreni se za posao”, kompanija Filip Moris dodelila 354 stipendije, 490 startup donacija i realizovala 89 projekata koji su doprineli razvoju lokalnih zajednica i društva u celini. Konkurs za stipendije Programa „Pokreni se za nauku“ traje do 1. marta 2016. godine, a sve informacije i prijavni formulari dostupni su na sajtu www.pokrenisezanauku.rs.