Home [njuz] Šansa za mlade lekare i sestre

Šansa za mlade lekare i sestre

60
0

prvapomocDo kraja ovog meseca biće raspisan konkurs za oko 300 lekara i 700 medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenim ustanovama širom Srbije. Ovaj veliki konkurs bio je najavljivan još u prvoj polovini godine, ali njegova realizacija stigla je na red tek sada.

Po rečima ministra zdravlja prof. dr Tomice Milosavljevića, rešavanje problema nezaposlenih u zdravstvenom sistemu Srbije jedan je od prioriteta Ministarstva i očekuje se da će njihov broj u narednim godinama biti prepolovljen.
Osim upošljavanja zdravstvenih radnika koji na birou za zapošljavanje čekaju i nekoliko godina, ovaj konkurs bi trebalo da reši problem nedostatka zdravstvenih radnika u pojedinim centrima.

Da podsetimo, prošle i pretprošle godine s radnih mesta u zdravstvu dobrovoljno je, uz otpremnine, otišlo gotovo 10.000 ljudi. Za odlazak s radnih mesta najčešće su se opredeljivali zdravstveni radnici koji su već ispunili neki od uslova za odlazak u penziju i oni kojima je do ispunjavanja nekog od uslova ostalo dve godine rada.
Za odlazak su se neretko opredeljivali i zdravstveni radnici s manje radnog staža, najčešće oni koji su uporedo radili još na nekom radnom mestu, na primer u nekoj od privatnih ordinacija i bolnica.

Odlaskom gotovo 10.000 zdravstvenih radnika s radnog mesta otvorio se prostor za prijem jednog broja mladih ljudi s biroa. Ali, kako je ovo bio i vid racionalizacije u zdravstvu, jer se tvrdilo da je u ovoj oblasti previše zaposlenih, najavljivano je da će se konkurs za nove radnike raspisivati samo posle detaljne i stroge analize i to tamo gde je novo zapošljavanje zaista neophodno.
Poslodavci koji nameravaju da prime nove zdravstvene radnike moraće da obrazlože svoj zahtev i da ga valjano potkrepe činjenicama da je proces lečenja otežan ili onemogućen zbog dobrovoljnog odlaska jednog broja zdravstvenih radnika.

Izvor: Dnevnik