Home [njuz] Prvi put u Srbiji „Youth Speak Forum“

Prvi put u Srbiji „Youth Speak Forum“

81
0

Youth Speak Forum slikaStudentska organizacija AIESEC okuplja korporativni sektor i studente širom Srbije oko tema neformalno obrazovanje i preduzetništvo

Youth Speak Forum je projekat koji organizuje studentska organizacija AIESEC u prostorijama Narodne banke Srbije 26. i 27. novembra, čiji je cilj da okupi uspešne lidere današnjice, predstavnike korporativnog i javnog sektora i studente kako bi pronašli rešenje za pasivnost mladih ljudi u Srbiji.

 

Youth Speak Forum je do sada realizovan u Nišu, 17.11.2015. godine, na kome je govorio ministar Srđan Verbić, u Novom Sadu, 19.11.2015 i u Kragujevcu (24.11.2015.). Učesnici beogradskog Youth Speak Foruma su kompanije Delhaize Srbija, Merkator S, Mol Srbija, Alma Quattro, i predavači Dragana Đermanović, Ivan Stanković, Aleksandra Kosanović, Dragan Petrović, Tatjana Ostojić, Ivana Ćirković i Ivan Ćosić.

Teme ovogodišnjeg Youth Speak Foruma – Neformalno obrazovanje i preduzetništvo – nastale su kao rezultat ankete Serbia Youth Voice, organizovane u saradnji sa Coca Cola Hellenic i GFK koju je popunilo 1000 studenata, a ticala se njihovih stavova o poslovnom okruženju u kome bi voleli da rade i obrazovnog sistema u Srbiji. Neki od rezultata koji su bili podsticaj za organizovanje ovog događaja su:

– Čak 35% mladih u Srbiji sebe u sledećih 5 godina vidi u inostranstvu.

– Na pitanje „Da li biste upisali isti fakultet“ čak jedna trećina mladih je odgovorila sa „NE“.

– Svaka treća osoba smatra da je sposobna da izađe na tržište rada i da joj je to donelo angažovanje u studentskim organizacijama.

Osim tema predavanja, na Youth Speak Forumu će biti predstavljen i AIESEC-ov program stručnih praksi u inostranstvu – Global Talent. Global Talent ima za cilj da mladim ljudima pruži internacionalno lidersko iskustvo kroz rad u kompanijama u struci.

AIESEC je globalna mreža studenata koja razvija liderski potencijal mladih i pozitivno utiče na društvo. Prisustvom u preko 120 zemalja sveta, AIESEC predstavlja najveću organizaciju vođenu od strane studenata. Svojim programima internacionalnih praksi i organizacijom edukativnih i društveno odgovornih projekata, AIESEC pruža mladima jedinstvenu mogućnost za lični i profesionalni razvoj. Za više informacija posetite http://aiesec.rs/ i https://www.facebook.com/AIESECserbia.