Home [njuz] Školarci

Školarci

80
0

sample-11.jpgVećina uspešnih sportista ne poklanja veliku pažnju školovanju i obrazovanju, mada ima svetlih primera poput Zvezdana Terzića, Aleksandra Šoštara, Vladimira i Nikole Grbića, Vuka Ivanovića.Savremenim sportistima, kao idolima mladih, najčešće zameraju to što nemaju završenu školu.

 I u Srbiji je armija takvih, ali i onih retkih koji su na ovaj ili onaj način uspeli da postanu akademski građani.

Mada među fudbalerima ima i takvih koji se otvoreno hvale kako jedino što znaju u životu jeste da igraju tablić, s druge strane nekoliko visokih funkcionera je završilo i fakultete.
Poput pokojnog Velibora Vasovića, predsednik FSS Zvezdan Terzić takođe ima dve diplome. Terzić je završio Ekonomski fakultet i Fakultet za fizičku kulturu, a prvi čovek Crvene zvezde Dragan Stojković takođe ima napismeno da je visokoobrazovan.
Bivši kapiten crveno-belih Goran Bunjevčević vlasnik je indeksa privatnog fakulteta za menadžment u sportu.

Ni među košarkašima nema takvih intelektualaca kakvi su bili Radivoj Korać i Krešimir Ćosić, pa ni Borislava Stankovića, koji je završio Veterinarski fakultet u Beogradu.
– Košarka je sport akademaca, a mi smo došli u situaciju da nam sedam igrača u državnom timu nije završilo srednju školu, onda i ne čudi njihovo ponašanje. Velika je greška i klubova što ne školuju igrače, ali o tome mora da se pobrine i košarkaška organizacija – rekao je nedavno uspešni košarkaški trener Dušan Ivković.

Primera radi, u univerzitetskoj reprezentaciji je samo jedan momak koji studira – Vuk Ivanović, koji je zahvaljujući košarci uspeo da dobije stipendiju za cenjeni koledž Brigam Jang.
Da košarka i nauka i danas mogu da idu zajedno, upravo je najsvetliji primer Ivanović, koji je ujedno i kandidat za Nobelovu nagradu u oblasti genetike. Od momaka koji su aktivni u nacionalnim selekcijama i studiraju u Americi tu su još Ivan Radenović i Nikola Dragović.

Mnogi košarkaši su završili XI beogradsku gimnaziju (kada je postojalo sportsko odeljenje), među njima i Vule Avdalović, za koga školski drugovi kažu da je bio dvojkaš od prve do poslednje. Ipak, plejmejker Pamese može da se pohvali da ima indeks privatnog beogradskog fakulteta za menadžment u sportu, a kolega mu je i bivši centar Golden Stejta Kosta Perović.

Prvi kapiten reprezentacije Srbije Milan Gurović ne krije da mu škola nije baš jača strana.
– Bio sam loš đak, bežao sa časova da bih išao na treninge. Jedva sam završio srednju poljoprivrednu školu. Imao sam sreće da su mi zbog košarke gledali kroz prste – otvoreno priča Gurović.

Dva najpoznatija srpska odbojkaša svih vremena Vladimir i Nikola Grbić diplomirali su kada su prešli tridesetu, i to sa desetkama. Vanja je završio višu trenersku školu, a diplomski rad je bio inspirisan njegovim učešćem na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000, na kojima je osvojio zlatnu medalju.
Mlađi Nikola je prošle godine diplomirao je na BK univerzitetu na temu "Uloga i značaj menadžmenta u profesionalnom sportu".
Korektor reprezentacije Ivan Miljković krenuo je ambiciozno sa obrazovanjem i regularno se upisao na Fakultet organizacionih nauka u Beogradu, ali nije stigao da položi ni ispite iz prve godine a batalio je studije zato što se preselio u Italiju.
Srednji bloker Andrija Gerić je na studijama sledio svog oca Ljubomira, bivšeg generalnog direktora Elektroprivrede Srbije, ali je na drugoj godini digao ruke od nauke.

Među vaterpolistima ubedljivo je fakultetski najobrazovaniji Aleksandar Šoštar, koji je završio mašinski fakultet, dok indekse fakulteta za (ultrapopularni) menadžment u sportu imaju Aleksandar Šapić, Vladimir Vujasinović i Aleksandar Ćirić.
Vanja Udovičić upisao se na FON i, prema rečima njegovih kolega, neko vreme pozirao na fakultetu, položio nekoliko ispita "na lepe oči" i potom se prebacio na DIF.

Treća teniserka sveta Jelena Janković krenula je stopama svoje majke Snežane pa je upisala ekonomiju, ali priznaje da zbog brojnih obaveza njene studije malo kaskaju.
– Uvek na putovanja nosim knjige i učim za ispite, a kada osetim da sam spremna, odlazim u Srbiju da ih polažem. Malo sam rastrzana jer nemam mnogo slobodnog vremena, ali imam ambiciju da završim fakultet. Vrlo mi je važno da imam diplomu – kaže Džej Džej.

Janko Tipsarević diplomirao je u maju na fakultetu za menadžment u sportu, dok je Novak Đoković nedavno javno obećao da je uskoro upisati faks. Valjda će njegovim stopama krenuti i drugi mladi sportisti…

Veslači u SAD

Najbolji sportista Srbije u 2006. veslač Nikola Stojić završio je mašinstvo na Univerzitetu Braun u Americi još pre deset godina, a njegov nekadašnji partner Đorđe Višacki diplomirao je sociologiju na Berkliju 1999.
Student ovog univerziteta u Kaliforniji je i plivač Milorad Čavić, a na kvalitetnim koledžima udomili su se i brojni drugi veslači.

Dača trojkaš

Jedna od najzanimljivijih priča iz školovanja poznatih sportista koja je u poslednje vreme kružila Srbijom svakako je ona da je Danilo Ikodinović dobio trojku iz fizičkog.
Naime, 31-godišnji Dača je prošlog leta rešio da vanredno završi četvrtu godinu MOC (kompjuterski smer) i jedan od poslednjih ispita mu je bio fizičko vaspitanje.
Zaslužni vaterpolista nije poneo belu majicu i crni šorc, pa mu je profesor progledao kroz prste zbog toga što nema opremu i dao trojku.

Izvor: Kurir