Home [njuz] POZIV ZA DIZAJN MASKI NA TEMU ONLAJN IDENTITETA

POZIV ZA DIZAJN MASKI NA TEMU ONLAJN IDENTITETA

46
0

poziv za maske 03Identifikuj me je inicijativa koja se bavi uticajem razvoja komunikacionih tehnologija, i pre svega, načina njihove upotrebe na stvaranje, dinamiku i ispoljavanje društvenih identiteta.

 

Više o konceptu:

Izvođenje identiteta je pitanje koje prati istoriju razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija, od telegrafa i telefona, preko radija (Orson Vels i Ratovi svetova) i televizije (pojave vizuelnih mas medija- pokretne slike), do interneta i aplikacija za razmenu sadržaja i informacija. Devedesetih je za internet bila vezana fraza “Na internetu niko ne zna ako si pas”, potencirajući mogućnosti koje je nov komunikacioni medij nosio za anonimnost/sakrivanje/slobodu izražavanja. Tekstovi kao što su Rape in Cyberspace (Silovanje u sajberprostoru) i Manifest kiborga Done Haravej nam nude sliku koja u medijsko-arheološkom smislu daje neke osnove za razumevanje tokova razvoja identitetskih praksi tokom razvoja samog interneta. Tehnopozitivizam vezan za ulogu socijalnih mreža u protestima tokom Arapskog proleća u funkciji mobilizacije ljudi, i sa druge strane pojava Vikiliks-a i različitih hakerskih grupa nam nude kontroverzne informacije o ulogama ovih mreža u našim životima. Stvaraju se identiteti vezani za onlajn kulturu, kao što je pojava grupe Anonimus, koji govore o potrebi za prikrivanjem identiteta radi delovanja u području aktivizma. Sa razvojem komercijalnog interneta se takođe razvija i trgovina samim onlajn identitetima.

Pored programa izložbe koji će obuhvatati umetničke i istraživačke radove, javnu diskusiju i filmski program, želimo da otvorimo temu identiteta u svojoj kompleksnosti pozivom za dizajn maski na temu onlajn identiteta. Ideja konkursa jeste da što više različitih interpretacija identitetskih praksi postanu vidljive i nađu svoje mesto na izložbi, kao maske u fizičkoj upotrebi, na raspolaganju posetiocima/teljkama, kao i na onlajn arhivi projekta.

Kako učestvovati?

  1. Odaberite jednu od ponuđenih tema vezanih za onlajn identitete.

  1. Izdizajnirajte masku za lice na datu temu, prateći oblik balaklave ili drugog, temi odgovarajućeg oblika. Prilikom dizajna obratite pažnju na tehničku izradu- maske će se prevashodno izrađivati od kartona. Dizajn može biti obrazac, fotografija, crtež, bilo šta što je vaš vizuelni odgovor na teme u kontekstu identiteta onlajn kulture a može se realizovati tehnikom štampe i upotrebiti kao maska za lice.

  1. Pošaljite svoj dizajn sa uputstvima za pravljenje maski na interkultivator@gmail.com do 04.oktobra

  1. Maske će početkom oktobra biti objavljene na sajtu projekta, gde će građani/ke moći da poruče svoju odabranu masku i pokupe je na izložbi

  1. Učestvujte sa svojom maskom na izložbi u G12HUB od 22-26. oktobra, kao i na sajtu projekta Identifikuj.me od 15. oktobra.

Teme:

  • anonymity

  • authorship

  • gamification

  • cenzorship

  • collectivity

  • conflict

  • data

  • economy

  • gender

  • governance

  • image

  • immersion