Home [njuz] Beogradski model Evropske unije 2015

Beogradski model Evropske unije 2015

52
0

Već petu godinu za redom Beograd će ugostiti preko 300 mladih lidera iz preko 50 zemalja na konferenciji „Beogradski model Evropske unije – BEUM 2015“, koja će se održati između 11. i 15. novembra 2015. godine u prostorijama Narodne skupštine Republike Srbije.

Ova konferencija predstavlja simulaciju rada organa Evropske unije: Evropskog parlamenta, Saveta Evropske unije, Evropskog saveta i Evropskog suda pravde. Okupljeni mladi i uticajni lideri dobiće uloge ministara, poslanika, sudija, lobista i novinara, čime će, simulirajući procese donošenja odluka i zakona, steći praktično znanje o EU, ali i razviti brojne lične veštine i kontakte. Učesnici koji simuliraju rad Evropskog saveta, raspravljaće o trenutnoj izbegličkoj krizi na Mediteranu, dok će učesnici u Evropskom parlamentu i Savetu EU donositi amandmane na dva zakonska predloga: Direktivi o ograničavanju kultivacije genetski modifikovanih organizama u EU i Regulativi o uspostavljanju Evropskog fonda za strateške investicije. Učesnici koji simuliraju rad Evropskog suda pravde baviće se zanimljivim slučajem arbitraže između Evropske komisije i Gugla oko monopolskog položaja na evropskom tržištu.

Pravo na učešće imaju studenti i diplomci fakulteta društvenih nauka starosti do 30 godina iz Srbije i inostranstva. Prijave su otvorene između 15. jula i 11. oktobra i vršiće se preko naše internet stranice: www.belgrade-meu.org/

U svetlu predstojećeg otvaranja pregovaračkih poglavlja između Republike Srbije i EU, događaj ovog tipa je od izuzetne važnosti za edukaciju prvenstveno domaćih studenata, koji su slabo upoznati s načinom funkcionisanja institucija EU, ali i šire javnosti. Nakon četiri izuzetno uspešna izdanja Udruženje BEUM, organizator ove konferencije, s ponosom ističe da je ova simulacija EU postala jedna od najvećih i najprestižnijih konferencija ovog tipa na svetu.