Home [njuz] Vredna evropska nagrada za studente sa preduzetničkim duhom

Vredna evropska nagrada za studente sa preduzetničkim duhom

53
0

Dobitnik prve nagrade SIA sa predstavnicima udruzenja RazlivalistePrvi put u Srbiji dodeljene Nagrade za društveno preduzetništvo namenjene mladima. U konkurenciji je bilo 400 studenata sa idejama za pokretanje biznisa.

Tri preduzetnička projekta studenata sa državnih i privatnih univerziteta u Srbiji nagrađena su na najvećem evropskom takmičenju za društveno preduzetništvo posvećenom studentima, pod nazivom „Social Impact Award“, koje je prvi put ove godine održano i u našoj zemlji. Nagrade za najbolje projekte – po 3.000 evra početnog kapitala za realizaciju projekata, odlazak na dve međunarodne konferencije i mentorsku podršku stručnjaka –  dobili su timovi „Mladi za stare“ iz Pirota, „Eko gajbica“ iz Novog Sada i „Školski pratilac“ iz Beograda.   

 

„Veoma smo zadovoljni interesovanjem za Nagradu, kao i aktivnostima koje smo zajednički realizovali u okviru obrazovnog dela programa. Održali smo 33 radionice, u Nišu, Novom Sadu i Beogradu, u kojima je učestvovalo preko 400 studenata, a kao rezultat ovog rada u finalnoj fazi smo imali deset izuzetnih projekata“, rekao je Miloš Paunović, predstavnik udruženja Razlivalište, organizatora takmičenja.

Prvonagrađeni tim iz Pirota, čiji su članovi Maja Milenković, Aleksa Živković, Risto Delić, Dejan Protić i Vladimir Puvača, predstavio je ideju da kroz projekat „Mladi za stare“ pomogne starijim osobama u obavljanju svakodnevnih poslova, promovišući pritom samoodržive vidove transporta. Drugi pobednički tim, koji čine Dušanka Krasić, Snežana Jovičić, Predrag Lugonja i Boris Popov, predstavio je projekat nazvan „Eko gajbice“ iz Novog Sada, osmišljene kao oaze zdravlja sastavljene od „mini gradske apoteke“ koja nudi lekovite biljke i „mini supermarketa“ koji nudi sveže jestive i začinske biljke. Treći pobednički tim stoji iza projekta „Školski pratilac“ iz Beograda, koji teži da pruži bezbedno okruženje za odrastanje kroz brigu o deci na putu do škole, a tvorci ideje su Kristina Miletić, Dejana Bošković, Valentina Jovanović i Miloš Bukvić.

„Ponosni smo što se i Srbija pridružila zemljama koje kroz Social Impact Award promovišu društvenu odgovornost i preduzetništvo među studentima. Uverili smo se da studenti u Srbiji imaju odlične ideje i radujemo se što ćemo pratiti realizaciju tri najbolja projekta“, izjavila je Jovana Trifunović, predstavnica ERSTE Fondacije koja pruža podršku projektu Nagrade za društveno preduzetništvo u čitavom regionu.

Organizator takmičenja je udruženje Razlivalište, podržano od strane Impact HUB Beograd, kao i kompanije Coca-Cola Hellenic Srbija i Erste Banke, dok je ERSTE Fondacija  višegodišnji regionalni partner projekta. 

Social Impact Award nagrada je ustanovljena 2009. godine od strane Univerziteta za biznis i ekonomiju iz Beča i Impact HUB-a. Veliki uspeh projekta odražava se u činjenici da je 60 odsto prijavljenih ideja implementirano, dok 35 odsto njih ostvaruje prihode. Samo tokom prošle godine takmičenje je okupilo 2.000 studenata iz osam zemalja koji su predložili ideje za 404  projekta.