Home [njuz] Otvaranje AKC Egzoprostora

Otvaranje AKC Egzoprostora

43
0

10409103 679105175528939 3630110953498149805 nUdruženje nesvrstanih umetnika najavljuje celodnevno svečano otvaranje Autonomnog kulturnog centra Egzoprostor u naselju Vinča (ulica Nikole Pašića 98), 9. maja 2015. godine, uz izložbu i nastupe rege umetnika iz više gradova Srbije.

Nakon 9 meseci priprema, kroz brojne akcije uređenja i prateće programe, vrata ovog jedinstvenog nezavisnog centra za kulturu u ruralnom delu Beograda se svečano otvaraju za sve zainteresovane. Program počinje u 9 sati ujutru a ceremonija otvaranja je zakazana za 12 sati. U jedistvenom ambijentu na obali reke Dunav, posetioci će imati priliku da pogledaju izložbu “#INSTAGOOD #INSTACOOL #INSTALIFE” slovenačkog fotografa Primoža Zorko koju je obezbedila Ulična galerija, kao i da uživaju u muzici istaknutih umetnika domaće rege scene koji će publiku zabavljati sve do 21:30.

Muziku puštaju:

·         Natty Riddim sound (Smederevo/Subotica)
·         Dubwise warrior sound (Bela Crkva)
·         Ital Vision sound (Vinča-Beograd)
·         Shubba ranks selecta (Novi Sad)
·         Gigatron selecta (Kikinda)

Autonomni kulturni centar se nalazi u neposrednoj blizini arheološkog lokaliteta Belo brdo, na adresi, ulica Nikole Pašića 98, u naselju Vinča. Moguće je doći autobusom, automobilom, biciklom ili čamcem. Za posetioce koji dolaze kopnom, neophodno je da po izlasku na kej u Vinči uđu u ulicu desno koja vodi ka ušću reke Bolečice u Dunav, i zemljanim putem nastave 150 metara pravo (nizvodno) do lokacije.

Sređivanje AKC Egzoprostora je započeto u avgustu 2014. godine, sa ciljem da se stvori nezavisni centar kulture za alternativnu umetnost, mlade, stare, aktiviste i ljubitelje prirode. Iako predstoji još puno posla, uz veliku pomoć mladih umetnika i volontera iz Srbije i regiona, kao i podršku institucija, udruženja građana, privatnog sektora, medija i lokalne zajednice, Egzoprostor je danas spreman za velike događaje.

Osnovni ciljevi UNU-a od samog početka su podrška razvoju alternativne umetnosti i omladinskog aktivizma na lokalnom i regionalnom nivou, decentralizacija kulturne scene i osvajanje novih prostora za kulturu i umetnost. Aktivnosti UNU tokom prethodnih godinu dana podržalo je čak 20 umetnika iz 6 evropskih zemalja, a u decembru 2014. godine, uspešan početak osvajanja AKC Egzoprostor predstavljen je i na Međunarodnom danu volontera u Domu omladine Beograd, kao naznačajniji omladinski projekat u Beogradskom okrugu, u okviru programa Mladi su zakon.