Home [treninzi] Škola retorike u KZM Stari grad

Škola retorike u KZM Stari grad

86
0

Mesto održavanja: UK Parobrod

Vreme održavanja: 29. April – 20. Maj

Broj polaznika: 15

 

Uslov za sticanje sertifikata: Ne više od tri izostanka i napisan govor

Osnovni krijerijum za odabir polaznika: 18 do 30 godina starosti, status studenta ili završene osnovne strukovne ili akademske studije. Prednost imaju mladi sa opštine Stari grad.

Reč, rečitost, govor, beseda, retorika, besedništvo, elokvencija, oratorsko… Mnogo je pojmova koji pokušavaju  da opišu jednu od najčudesnijih ljudskih osobina i delatnosti, onu po kojoj se čovek razlikuje od svih drugih vrsta.

U današnjem vremenu, eri savremenih medija i korporativnog poslovanja veština lepe javno izgovorene reči je utvrdila svoju visoku poziciju na listi kvaliteta koju svaki uspešan čovek mora da poseduje.

Istorija besedništva i njegov značaj, priprema i izlaganje govora, osobine kvalitetnog govornika, dickija, prevazilaženje treme, postizanje sugestivnosti prilikom javnog nastupa, govor tela,  nastup pred kamerama, teme su časova prve škole retorike u organizaciji Kancelarije za mlade Stari grad, Ustanove kulture Parobrod i grupe mladih predavača sa značajnim iskustvom u  oblasti retorike, besedništva i javnog nastupa.

Kurs je zamišljen kao skup teorijsko-praktičnih časova tokom kojih će svi polaznici učiti o besedništvu i uvežbavati veštinu besedništva.   Polaznici će uz pomoć predavača pisati autorsku besedu koju će govoriti na završnom času, što je ujedno I glavni uslov za sticanje sertifikata. 

Biografije predavača:

Lidija Mirkov je diplomirani novinar i master komunikologije. Učestvuje u izvođenju nastave na predmetima Retorika i Stilistika na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Vodi radionice javnog nastupa, retoričke analize, novinarskog izražavanja i istraživačkog novinarstva. Objavila je više naučnih radova o izražavanju na medijima, javnim nastupima političara i pravilima retoričke i stilske prakse. Izlaže na naučnim konferencijama i seminarima u zemlji i inostranstvu.

Radovan Perović  je student Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.  Znanja iz oblasti retorike je  sticao na Pravnom fakultetu i Fakultetu političkih nauka. Besedničku veštinu usavršavao kroz uspešno pohađanje nekoliko kurseva javnog nastupa. Govori: Prvo mesto u kategoriji “Slobodna tema” na XIX takmičenju u besedništvu studenata Pravnog fakulteta; Prvo mesto u kategoriji “Autorska beseda” na prestižnom XXII festivalu besedništva “Sirmium Lux Verbi”; Treće mesto u kategoriji “Autorska beseda” na XXIII festivalu besedništva “Sirmium Lux Verbi”. Nosilac venca besedništva..

Milan Smiljanić je rođen 26.03.1983 u Pragu. Diplomirao je filmsku i tv režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Autor je zapaženog i nagrađivanog dokumentarnog filma “Odavde nema nazad” – svojevrsnog portreta Severne Kosovske Mitrovice, kao i niza kratkih igranih i namenskih filmova za organizacije kao što su Železnice Srbije, ILCAD, ORCA, GIZ, za Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj, za Ambasadu republike Italije u Beogradu, Sportsku Akademiju Kočović itd. Trenutno završava master stepen na FDU – odsek filmska i tv režija.

Milena Jakšić je rođena u Kosovskoj Mitrovici. Glumu diplomirala na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini u klasi profesora Milana Plećaša. Stalni član Srpske drame Narodnog pozorišta u Prištini. Igrala u Narodnom pozorištu u Beogradu, Narodnom pozorištu u Nišu, KPTG-u, na filmu i na televiziji. Pohadjala je medjunarodnu pozorišnu školu u Moskvi 2014. godine.  Nosilac venca  besedništva festivala Sirmium Lux Verbi. 

Prijave traju do 27. aprila u 16:00, i vrše se ispunjavanjem prijavnog formulara:

PRIJAVNI FORMULAR