Home [akcija] SRPSKI REDITELJ POSTAVLJA NEMACKOG KLASIKA U BERLINU

SRPSKI REDITELJ POSTAVLJA NEMACKOG KLASIKA U BERLINU

191
0

film5Srpsku reditelj, Darijan Mihajlović, u Berlinu postavlja jednu od najbrutalnijih Grimovih bajki „Devojka bez ruku” na scenu Vilhelma i Jakoba Grima. Ova berlinska scena isključivo je posvećena delima ove dvojice nemačkih klasika.

 

Početkom novembra počinju probe u Monbižu teatru za novu postavku jedne od najbrutalnijih Grimovih bajki, a reč je o bajci „Devojka bez ruku”. Veliku čast da režira na jednoj ovakvoj namesnkoj pozornici, koja je isključivo namenjenja čitanju bajki braće Grim, pripala je srpskom reditelju i profesoru na Fakultetu dramskih umetnosti Darijanu Mihajloviću.

„Posebno mi je drago da radim po motivima bajke braće Grim koji su bili oduševljeni našim bajkama i prevodili ih na nemački. Moja sa saradnja sa ovim pozorištem neće se zaustaviti na ovom projektu, već smo u pripremama Molijerovog Tartfa, na kojem će dramaturg biti, moj dugogodišnji prijatelj, Maurici Fareom.”-rekao je Mihajlović.

„Grimove bajke su skup priča koje su bile namdnjene i deci ,ali i odraslima. Imale su za cilj više da zaplaše i opomenu nego da budu poučne priče sa srećnim krajem. Sve te „šećerne oblande” ne postoje u originalnim pričama, tako da je i moje vidjenje blisko originalu. Ako je život ništa do sna, original je bliži košmaru, koji je takodje legitimna vrsta sna.”- dodao je Mihajlović.

Premijera komada „Devojka bez ruku” očekuje se krajem novembra u Berlinu.

 

Biografija

Darijan Mihajlović rođen je 1972. u Beogradu. Diplomirao je na Katedri za pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Bio je umetnički direktor Pozorišta „Dadov“ od 1994. do 2000. gde vodi i danas studio glume. Jedan je od osnivača, reditelj i producent pozorišne trupe „Torpedo“, koja je obišla skoro sve evropske zemlje i neke od najznačajnijih evropskih festivala.

Profesor je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Odsek za pozorišnu režiju. Bio je predsednik Upravnog odbora Sindikata dramskih umetnika Srbije od 1999. do 2002. Nosilac je projekta i koordinator radne grupe za izradu Nacrta zakona o pozorištu.