Home [njuz] Plasnikova: Bez viza posle reformi

Plasnikova: Bez viza posle reformi

42
0

01.gifBalkanske zemlje treba da nastave reforme pravosuđa i bezbednosti ako žele ukidanje viza za svoje građane za putovanja u EU.To je u Salcburgu izjavila austrijska ministarka inostranih poslova Ursula Plasnik, na neformalnom sastanku premijera zemalja jugoistočne Evrope.

 Austrijska ministarka je pozdravila saradnju balkanskih zemlja i EU u poslednjih nekoliko godina, kao što su sporazumi o viznim olakšicama za studente i osobe koje obavljaju određene profesije.

Šesti neformalni "Sastanak o stabilnosti u jugoistočnoj Evropi 21. veka" održava se na poziv austrijskog kancelara Alfreda Guzenbauera, pored kojeg prisustvuju i premijeri Albanije Sali Beriša, Hrvatske Ivo Sanader, Crne Gore Željko Šturanović, i prvi put, premijer Moldavije Vasile Tarlev.

Glavne teme sastanka su izgradnja "Energetske zajednice zemalja jugoistočne Evrope" osnovane 2006. godine, saradnja u Podunavskom regionu, povezivanje zemalja regiona sa EU.
Biće razmotreno sprovođenje Deklaracije iz Salcburga koju su u vreme predsedavaja Austrije EU marta 2006. godine doneli ministri inostranih poslova zemalja EU i jugoistočne Evrope.

Na skupu u Salcburgu učestvuje i koordinator Pakta o stabilnosti u jugoistočnoj Evropi Erhard Busek.
Savetnik za medije premijera Srđan Đurić kazao je da je predsednik Vlade Srbije primio poziv organizatora, ali da zbog ranije preuzetih obaveza vezanih za rešavanje statusa Kosova, nije u mogućnosti da prisustvuje skupu.

Izvor: B92