Home [njuz] Zabavno-edukativno letovanje (odmor) u Komp Kampu 2014.

Zabavno-edukativno letovanje (odmor) u Komp Kampu 2014.

31
0

Komp Kamp 2Ovog leta oko stotinu mališana imaće priliku da boravi u “Komp Kampu”, prvom i jedinom dečijem letnjem kompjuterskom kampu u Srbiji, namenjenom deci uzrasta od osam do šesnaest godina. Ovaj kamp uspešno, već sedam godina, organizuje Udruženje građana “Komp Kamp” iz Novog Sada, koje deluje u skladu sa strategijom edukacije dece u IT oblasti.

 

Kao i prethodnih godina, kamp počinje 1. jula i trajaće do sredine avgusta. Boravak dece je podeljen u četiri smene, a svaka traje po 12 dana. Organizatori nastavljaju sa tradicijom da kamp bude lociran izvan gradske sredine, tako da se ove godine nalazi u novoizgrađenom apartmanskom kompleksu “Sunčani breg”, u Vrdniku.U kampu je za sedam godina postojanja boravilo preko 600 dece iz svih krajeva Srbije i sveta. U prilog kvaliteta i ozbiljnosti rada ovog kampa govori i to da je Evropska komisija 2012. godine nominovala “Komp Kamp” za prestižnu e-Inclusion nagradu, koja se dodeljuje inovativnim projektima u oblasti IT-a.

Tokom boravka u kampu deca nisu ispred računara čitav dan kako bi neko u prvi mah pomislio kad čuje za naziv kampa. Deca imaju ujutro, pre doručka, obaveznu gimnastiku, u toku dana niz sportskih aktivnosti (stoni tenis, bazen, košarka, street workout…) i različitih radionica (muzičke, filmske, o ekološkim temama). Nastava je podeljena u dva bloka (prepodnevni i popodnevni), a svaki traje po jedan i po sat. Od mnogobrojnih softvera, kojih je ove godine u kampu dvadesetak, deca u toku jednog boravka u kampu mogu odabrati tri softvera koja žele da nauče.

Mali kamperi se kroz ovakvu vrstu neformalnog obrazovanja podstiču na samostalno razmišljanje i sticanje samopouzdanja, jer kreiranje PC igara utiče na razvoj kreativnosti i timskog rada. Osim toga, važna oblast programa u kampu jeste nenasilna komunikacija i obuka o bezbednosti dece na internetu, što je gorući problem današnjih mladih generacija. Jedan od ciljeva kampa je da usmeri decu da kroz druženje sa vršnjacima i sticanje novih znanja uvide prednosti zdravih navika ponašanja kao što su strpljenje, tolerancija, empatija, smeh, nezavisno razmišljanje, rešavanje problema i još mnogo toga.

Najbolji dokaz zadovoljstva roditelja je to što upisuju decu u kamp
zaredom više sezona ili u jednoj sezoni u dve smene. Oni koji po godinama starosti prerastu kamp, dobijaju šansu da postanu asistenti predavačima.

Otkriće Komp Kampa mi je pomoglo da na pravi način usmerim ćerkin rano otkriveni talenat i volju da se na drugačiji način bavi računarima. Pred njen prvi odlazak u kamp dugo smo razgovarale, jer sam strahovala kako će podneti prvo duže razdvajanje od mene i želela sam da na najbolji mogući način prođe kroz to. Moja strahovanja su bila bespotrebna, jer je ona mesec dana pred polazak ponosno pričala vršnjacima kako će imati posebno leto, jer će biti u kampu sa nepoznatom decom iz drugih gradova i kako će naučiti mnogo toga o računarima. Četiri godine kasnije, dok se priprema za svoj četvrti boravak u kampu, mogu da kažem da je zavolela računare i rad na njima, kao i da shvata da su oni alat za postizanje nečega dalje, da ne služe samo za puku zabavu. Osim toga, upoznala je nove drugare sa kojima je i dalje u kontaktu. Za mene, kao roditelja, bitno je da je kamp pozitivno uticao na razvoj njenih socijalnih veština, da je naučila da pravi video igre i da trenutno osmišlja svoj prvi sajt.”Dragana Ćorić, docent Pravnog fakulteta u Novom Sadu (mama desetogodišnje Ksenije)

“Godinama sam gledala i slušala strane emisije u kojima hvale i preporučuje dečije kampove i žalila što tako nečeg nema kod nas. Kako mi je prvi sin stasavao, tako sam krenula sa većim interesovanjem i traženjem nečeg sličnog na našim prostorima i prijatno se iznenadila kada sam otkrila Komp Kamp – jedva sam čekala da stasa dovoljno da ga pošaljem i – prošle godine tako je i bilo. Jedna od boljih odluka bila je da ima zabavno-edukativni odmor u kampu, iz kojeg je došao pun utisaka i novih znanja, koje je nastavio da nadograđuje i tokom naredne godine. I ne samo to, s ponosom ističem da je Luka, zahvaljujući i svom prirodnom interesovanju ka internetu, pravljenju igrica, muzike, sajtova uspeo da dobije vrednu nagradu Krojačeve web škole koja mu, sasvim sigurno, može otvoriti mnoge šanse u daljem radu u ovoj oblasti.”Ivana Ćirković, vlasnica portala Organ vlasti (mama četrnaestogodišnjeg Luke)

Registracija dece za boravak u kampu je u toku. Više informacija možete pronaći na sajtu compcamp.net, a deo prošlogodišnje atmosfere možete pogledati na njihovom YT kanalu.