Home [njuz] Rep opera na Belefu

Rep opera na Belefu

54
0

repoperaPremijera rep opere Zemlja sreće – silikonska melodrama u okviru Belefa 07, održaće se u subotu, 28. jula, na Kalemegdanu, u šancu kod Leopoldove kapije.
Đurđa Tešić (na slici), reditelj rep opere, kaže da se tema idealno poklopila sa temom festivala

(„tu i tamo je ovde“), pitanjem ostanka u zemlji i šta nam nudi budućnost u Srbiji – „otići, ostati, opstati, pobediti, uspeti u Srbiji, takmičiti se, pristajati na apsurdnu utakmicu političkog života koji je postao nezamenljiv deo života svakog od nas u vremenu niskih kriterijuma, pogrešnog sistema vrednosti“.
Drama dvoje mladih ljudi, kriminalca i lake devojke koji imaju zajednički san da se popnu na sam vrh političke elite, postanu predsednik i prva dama Srbije, pre svega je oštra satira na današnje modele uspešnog muškarca i idealne žene.
Autor libreta Dušanka Stojanović napisala je Zemlju sreće pre godinu dana.
Prema oceni kompozitora Vladimira Pejkovića, libreto je snažan i duhovit, pisan je u stihu koji je metrički precizan da bi mogao da se repuje.
Likovi su razgraničeni na rep i operu, a spaja ih nastup hora grupe Činč, koja je u sredini kao vezivno tkivo.
Muzika je elektronska, a kompozitor je koristio sudar simfonijskog orkestra i rep zvuka.
Kako su objasnili akteri rep opere, kroz ovaj do sada neistraženi žanr na domaćoj sceni, koji je poigravanje sa žanrovima i traženje odnosa među različitim umetnostima, oni su preispitivali vrednosti života u Srbiji.
U rep operi učestvuju glumac Nikola Vujović, operska pevačica Dubravka Arsić i petočlani hor Činč.
Reprizna izvođenja su 29. i 30. jula, kod Leopoldove kapije, sa početkom u 21 sat.