Home [konkursi] Konkurs za „ZELENE IDEJE“

Konkurs za „ZELENE IDEJE“

49
0

logo bciftragU partnerstvu sa Fondom braće Rokfeler, Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), Institutom za održive zajednice (ISC) i ERSTE Bankom, Trag fondacija će organizovati Nacionalni forum za „Zelene ideje“, sa namerom da podstakne pojedince, udruženja i mala preduzeća da razviju inovativne preduzetničke  ideje zasnovane na principima održivog razvoja. Cilj nam je da se prepoznaju i podrže ideje sa najvećim potencijalom održivosti tj. ostvarivanja socio-ekonomskog razvojnog uticaja na svoju  lokalnu zajednicu  uz očuvanje prirodnih resursa i životne sredine.

 

Održivost podrazumeva usklađivanje ekonomskog rasta sa interesom životne sredine i društvenim razvojem „sa ljudskim likom“. U uslovima dominacije velikih tržišno-dominantnih korporativnih lanaca, izazov ekonomske stabilnosti predstavlja pronalaženje novih načina organizovanja uz obavezno uključivanje lokalnih zajednica u kreativno rešavanje ekonomskih, društvenih i problema životne sredine.  Održivi razvoj podrazumeva privredni razvoj zasnovan na optimalnom korišćenju lokalnih resursa, tradicionalnim procesima proizvodnje prilagođenim novom okruženju, negovanju zanata i na stalnom ekološkom unapređenju.

Kriterijumi za odabir ideja:  
Projektna ideja koju prijavljujete na konkurs treba da ravnomerno obuhvati sve elemente održivog razvoja, odnosno da pored finansijske održivosti, ima značajan društveni, ekološki i ekonomski uticaj u zajednici. Ideje ce biti selektovane u skladu sa sledecim kriterijumima:       

  • Projekat je još uvek u početnoj fazi razvoja;    
  • Ideja je jedinstvena i inovativna u odnosu na druge projekte u zajednici;    
  • Projekat se, pre svega, oslanja na lokalne reurse, uključujući zapošljavanje lokalnog stanovništva i korišćenje njihovih znanja i veština;    
  • Projekat sadrži plan za ekonomsku održivost, tj. nacrt poslovnog plana;    
  • Projekat uključuje plan zaštite i unapređenja životne sredine, tj ekološke održivosti;    
  • Projekat je zasnovan na odgovarajućim informacijama o lokalnom tržištu, prepoznaje konkurenciju i komparativne prednosti svoje ideje;    
  • Projekat podržava obnavljanje lokalne ekonomije i aktivnije povezivanje ljudi sa svojom lokalnom zajednicom;    
  • Projekat do trenutka prijavljivanja na konkurs nije dobio bilo kakvu novčanu podršku od strane lokalnih i državnih institucija, lokalnih ili međunarodnih donatora, fondacija, razvojnih agencija i sl.

Ko može da konkuriše: 
Na konkurs se mogu prijaviti registrovana udruženja prema Zakonu o udruženjima, mala preduzeća i preduzetnici koji imaju godišnji obrt manji od 10.000 evra i pojedinci.     

Rok za konkurisanje:  
Konkurs je otvoren od 10. aprila i trajaće do 15. maja 2014.  

Prijemni formular:  Podnosioci projektnih ideja se na konkurs prijavljuju putem Prijavnog formulara.  
Popunjen prijavni formular potrebno je poslati do 15. maja 2014. godine do 17 časova, elektronskim putem na adresu: zeleneideje@tragfondacija.org

Procedura dodele donacija:  
Donošenje odluka o tome koje ideje će biti podržane odvija se u dve faze:       

  • kancelarija Trag fondacije će od svih podnetih prijava, a na osnovu kriterijuma navedenih u Pozivu, odabrati do 15 podnosioca prijava koji će biti pozvani da predstave svoje projektne ideje na Nacionalnom forumu, jednodnevnom događaju koji će biti organizovan u junu u Beogradu.    
  • Učesnici Foruma će svoje projekte ideje predstaviti pred Selekcionim odborom sastavljenim od stručnjaka iz oblasti ekonomije, ekologije, biznisa, a prezentacije mogu biti usmene, u formi power point -a ili kratkog filma. Ukupno trajanje prezentacije sa vremenom za pitanja i odgovore je najviše 15 minuta. Selekcioni odbor će odabrati tri najbolje ideje koje će biti nagrađene novčanom nagradom u iznosu od 7.000 dolara za realizaciju ideja u svojoj lokalnoj zajednici.   

Fond za nagrade obezbedili su Trag fondacija (uz podršku RBF-a), Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), Institut za održive zajednica (ISC) i ERSTE Banka.  
Pored nagrade na Nacionalnom forumu, sve tri nagrađene ideje učestvovaće u julu 2014.godine na Regionalnom forumu Fonda braće Rokfeler (RBF) u Albaniji, uz mogućnost da se takmiče za dodatnu nagradu od 10.000 dolara.

>>> Prijemni formular 
>>> Poziv za prijavljivanje na Forum za zelene ideje