Home [konkursi] Javni konkurs za finasiranje projekata koje realizuju udruženja u oblasti zaštite životne...

Javni konkurs za finasiranje projekata koje realizuju udruženja u oblasti zaštite životne sredine u 2014. na teritoriji grada Beograda pod nazivom „Beogradu s ljubavlju”

54
0

GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADA, Sekretarijat za zaštitu životne sredine JAVNI KONKURS nZA FINANSIRANjE PROJEKATA KOJE REALIZUJU UDRUŽENjA U OBLASTI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U 2014. GODINI NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA POD NAZIVOM „BEOGRADU S LjUBAVLjU”

 

Sekretarijat za zaštitu životne sredine obezbedio je sredstva za podsticanje projekata ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje projekata koje realizuju udruženja u oblasti zaštite životne sredine na teritoriji grada Beograda, pod tematskim nazivom „Beogradu s ljubavlju”, a koji su od javnog interesa i odnose se na:
– popularizaciju, podsticanje, usmeravanje i jačanje svesti o značaju zaštite životne sredine (informisanje, promotivne aktivnosti, izdavaštvo, festivali, kampanje, ekološke izložbe i sl);
– unapređenje znanja o određenoj temi kroz organizovanje neformalnih obrazovnih aktivnosti (seminari, stručni skupovi i dr);
– rešavanje pojedinačnih problema u oblasti očuvanja prirode i zaštite životne sredine (zaštita i održivi razvoj prirodnih dobara i resursa; biodiverzitet; klimatske promene; selektivno sakupljanje i reciklaža otpada i druge aktivnosti u oblasti upravljanja otpadom; korišćenje obnovljivih izvora energije i dr);
– sprovođenje konkretnih aktivnosti na rešavanju pojedinačnih lokalnih problema (akcije čišćenja, sadnje, uređenja i oplemenjivanja prostora i druge akcije i kampanje);
– druge aktivnosti koje doprinose obrazovanju, odgovornom ponašanju i aktivnom uključivanju građana u zaštitu životne sredine Beograda.

Ukupna sredstava obezbeđena za sprovođenje javnog konkursa u budžetu grada Beograda za 2014. godinu u skladu sa Odlukom o privremenom finansiranju grada Beograda za period januar – mart 2014. godine („Službeni list grada Beograda”, broj 72/13 i 78/13) iznose 13.000.000,00 dinara.

Pravo učešća na javnom konkursu imaju sva udruženja osnovana u skladu sa Zakonom o udruženjima („Službeni glasnik RS”, broj 51/09 i 99/11- dr. zakoni) koja su registrovana u Beogradu i koja, saglasno odredbama svog osnivačkog akta, obavljaju aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine (u daljem tekstu: udruženje).

Udruženje na javnom konkursu može da konkuriše za ukupno utvrđenu vrednost projekta ili za nedostajući deo sredstava. Ako konkuriše za nedostajući deo sredstava obavezno dostavlja izjavu o tome od koga su i u kom iznosu obezbeđena preostala sredstva.
Udruženje može da učestvuje na javnom konkursu samo sa jednim projektom koji se realizuje u celini na teritoriji Beograda.
Projekat kojim se konkuriše treba da je kratkoročan, odnosno da se sve faze projekta realizuju u 2014. godini.

Izuzetno, na konkurs može da bude prijavljen projekat čije su aktivnosti (faze) započete u 2014. godini, a koje nisu završene pre zaključenja ugovora.

Krajnji rok za realizaciju projekta je 15. novembar 2014. godine.

Prijava na javni konkurs dostavlja se na popunjenom Obrascu prijave uz koji se podnosi sledeća dokumentacija:
– potpisana i overena izjava o visini učešća sopstvenih sredstava, odnosno visini učešća drugih subjekata u realizaciji projekta;
– detaljan opis projekta;
– druga dokumenta koja udruženje smatra odgovarajućim za predloženi projekat (na primer: pisma preporuke i pisma podrške ako postoje, biografije koordinatora projekata i ključnih lica uključenih u rad na projektu).
Obrazac prijave sadrži podatke o podnosiocu projekta, osnovne podatke o projektu i potrebnim finansijskim sredstvima za realizaciju. Obrazac prijave se preuzima u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, Beograd, ulica 27. marta 43-45, V sprat, soba 504 ili sa zvanične internet stranice grada Beograda kao i obrazac za dostavljanje izveštaja o realizovanom projektu.
Udruženja mogu konkurisati sa projektima čija najmanja vrednost iznosi 50.000,00 dinara, a najviša vrednost iznosi 2.000.000,00 dinara.
Prilikom izrade planiranog budžeta projekta, udruženje definiše troškove prema Obrascu prijave. Neće biti prihvaćeni sledeći troškovi:
– troškovi nastali pre potpisivanja ugovora,
– troškovi aktivnosti na pripremi projekta,
– troškovi adaptacije objekta,
– troškovi prevoza van teritorije grada Beograda,
– troškovi taksi prevoza,
– troškovi više od jednog fiksnog i jednog mobilnog telefonskog računa na mesečnom nivou tokom trajanja projekta,
– troškovi ugostiteljskih usluga (osim keteringa za potrebe promocije),
– troškovi honorara koji prelaze trećinu ukupno odobrenog budžeta projekta.

Rok za dostavljanje prijave je 15 dana od dana objavljivanja ovog javnog konkursa.

Prijavu dostaviti na adresu: Gradska uprava grada Beograda – Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Beograd, ulica 27. marta 43-45, sa naznakom: „Prijava na javni konkurs: BEOGRADU S LjUBAVLjU”.

Komisija će u roku od 20 dana od dana zaključenja konkursa utvrditi Listu vrednovanja i rangiranja prijavljenih projekata primenom sledećih kriterijuma:
– kvalitet projekta (izvodljivost, mogućnost razvijanja projekta i njegova održivost, originalnost, aktuelnost teme, opravdanost i dr),
– ciljevi koji se postižu (obim zadovoljavanja javnog interesa, stepen unapređenja životne sredine grada Beograda i dr),
– ciljna grupa i način uključivanja (veličina ciljne grupe, aktivno / pasivno uključivanje),
– prethodne aktivnosti i iskustvo udruženja u oblasti životne sredine (projekti, pisma preporuke i podrške i dr),
– opravdanost budžeta projekta,
– saradnja sa drugim subjektima u realizaciji projekata,
– kvalitet dosadašnje saradnje udruženja sa Sekretarijatom.

Predlog liste odabranih projekata se objavljuje na zvaničnoj internet stranici grada Beograda.

Učesnici konkursa imaju pravo uvida u podnete prijave i priloženu dokumentaciju, kao i pravo prigovora na Predlog liste odabranih projekata, u roku od 3 dana od dana njenog objavljivanja.

Odluku o prigovoru donosi komisija u roku od 15 dana od dana prijema prigovora.

Na Odluku o izboru projekata udruženja sa odobrenim novčanim iznosima koji se obezbeđuju iz budžeta grada Beograda za 2014. godinu – Budžetski fond za zaštitu životne sredine grada Beograda, pribavlja se saglasnost gradonačelnika grada Beograda i odluka objavljuje na zvaničnoj internet stranici grada Beograda najkasnije u roku od 10 dana od dana dobijanja saglasnosti gradonačelnika.

Osobe za kontakt za sve dodatne informacije:
– Nataša Petrušić 011-330-9628 natasa.petrusic@beograd.gov.rs
– Filip Abramović 011-330-9737 filip.abramovic@beograd.gov.rs

  Uputstvo za sprovođenje javnog konkursa
  Obrazac prijave
  Obrazac korigovane prijave
  Završni izveštaj – narativni i finansijski