Home [stipendije] Master stipendije KIC konzorcijuma

Master stipendije KIC konzorcijuma

47
0

logokiEvropski institut za inovacije i tehnologiju (The European Institute of Innovation and Technology – EIT) je telo osnovano (Odlukom broj 294/2008. Evropskog parlamenta i Saveta EU), sa sedištem u Budimpešti, u Mađarskoj.

Misija Instituta je da se obezbedi evropski održivi razvoj i obnovi inovacioni kapacitet EU. Evropski institut olakšava put od ideje do proizvoda, od labaratorije do tržišta, od studenta do preduzetnika. Da bi se to postiglo, Institut vrši spajanje visokog obrazovanja, istraživanja i biznisa, a kroz tzv. Zajednice znanja i inovacija (Knowledge and Innovation Communities – KICs).
Jedna od takvih Zajednica znanja i inovacija je KIC InnoEnergy SE (Knowledge Innovation Community InnoEnergy Societas Europaea), koja je posebno posvećena inovacijama i održivoj energiji. KIC InnoEnergy SE je konzorcijum od preko 80 partnera (kompanija, istraživačkih instituta i škola biznisa), koji je pokrenuo sedam master programa u 16 obrazovnih ustanova širom EU:
1. Aalto University School of Science and Technology, Finland;
2. Eindhoven University of Technology (TU/e), the Netherlands;
3. Esade Business School, Spain;
4. Grenoble Ecole de Management, France;
5. Grenoble Institute of Technology (INP), France;
6. Institut National des Sciences Appliquees de Lyon (INSA Lyon), France;
7. Instituto Superior Tecnico (IST), Portugal;
8. Karlsruhe Institute of Technology (KIT), Germany;
9. KU Leuven, Belgium;
10. ParisTech Paris Institute of Technology, France;
11. Politecnico di Torino (PoliTo), Italy;
12. Royal Institute of Technology (KTH), Sweden;
13. Silesian University of Technology, Poland;
14. Technical University of Catalonia (UPC), Spain;
15. University od Science and Technology (AGH), Poland;
16. Uppsala University, Sweden.
Regionalni centar za životnu sredinu za Centralni i Istočnu Evropu (The Regional Environmental Center for Central and Eastern Europe – REC) je nestranačka, nezavisna, neprofitna međunarodna organizacija, čija je uloga pružanje pomoći u rešavanju problema u životnoj sredini u Centralnoj i Istočnoj Evropi. REC sprovodi svoju misiju kroz promovisanje saradnje između nevladinih organizacija, vladinih institucija, biznis sektora i drugih partnera. REC su 1990. osnovale Sjedinjene Američke Države, Evropska komisija i Mađarska, a rad REC-a je danas zasnovan na Povelji, koje su potpisale vlade 28 zemalja i Evropska komisija i na međunarodnom ugovoru potpisanom sa Vladom Mađarske. Kancelarije REC-a se nalaze u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Hrvatskoj, Letoniji, Litvaniji, Albaniji, Mađarskoj, Makedoniji, Turskoj, Slovačkoj, Poljskoj i Sloveniji.
Uloga REC-a je da obezbedi promociju KIC InnoEnergy SE master programa studentima u Srbiji i bude od pomoći pri apliciranju.
KIC InnoEnergy SE master programi su:
1. MSc Clean Fossil and Alternative Fuels Energy;
2. MSc EMINE = European Master in Innovation in Nuclear Energy;
3. MSc ENTECH = Energy Technologies;
4. MSc RENE = Renewable Energy;
5. MSc SELECT = Enironmental Pathways to Sustainable Energy Systems;
6. MSc SENSE = Smart Electrical Networks and Systems;
7. MSc ENERGY for Smart Cities – Efficient Energy for Smart Cities.
Sva pitanja se mogu postaviti na engleskom jeziku direktno na email Konzorcijuma KIC InnoEnergy SE – masterschool@kic-innoenergy.com, a detaljne iformacije se nalaze na sajtu www.kic-inoenergy.com/
Kontakt osoba u REC Srbija je Andrej Dimitrijević – adimitrijevic@rec.org.