Home [akcija] PROSLAVA KINESKE NOVE GODINE U DKSG

PROSLAVA KINESKE NOVE GODINE U DKSG

44
0

Ilustracija za Godinu konja 1Proslava povodom Kineske nove godine – godine konja održaće se u četvrtak 23. januara u 19h u Velikoj sali Doma kulture Studentski grad. Za ovu priliku Društvo „Daleki Istok“ i Dom kulture „Studentski grad“, u saradnji sa ambasadom NR Kine,  pripremili su poseban program proslave dolaska Godine konja koji odiše tradicionalnim kineskim vrednostima. U programu učestvuju studenti polaznici škole kineskog jezika, članovi Društva „Daleki istok“ i Prijatelji ovog društva  – folklorna grupa pod upravom Predraga Nikolića.

 

Praznik proleća, kod nas poznatiji kao Kineska Nova Godina, najveći je tradicionalni praznik kineskog naroda i obeležava početak nastupajuće godine po lunarnom kalendaru. Praznik proleća je značajan trenutak u kineskoj tradiciji i slavi se pune dve nedelje, sve do pojave prvog punog meseca u novoj godini, kada se paljenjem lampiona širom zemlje proslavlja Praznik punog meseca, odnosno Praznik svetiljki, čime se novogodišnje slavlje završava.

Kineski kalendar jedna je od najpoznatijih tema kada se govori o kineskim tradicionalnim vrednostima. U upotrebi je duže od 4000 godina i predstavlja bitan element u životu kineskog naroda, pa i šire, čitavog Dalekog Istoka. Godina u znaku konja uskoro smenjuje još uvek aktuelnu godinu u znaku Zmije. Konj, kao jedan od znakova kineskog kalendara, ima posebno mesto u kineskoj tradiciji, a proslava dolazeće godine sa ovim znakom je vesela, uz pesmu i igru, u ritmu koji podseća na topot konja.

Dom kulture „Studentski grad“ više od četiri godine uspešno sarađuje sa Društvom “Daleki Istok”. U okviru ove saradnje organizovana je besplatna škola kineskog jezika, koju pohađaju studenti Univerziteta u  Beogradu. Svakog meseca u DKSG se organizuju večeri posvećene različitim temama kineske kulture.