Home [akcija] PAŽLJIVO POSMATRANJE

PAŽLJIVO POSMATRANJE

48
0

ilustr.pazljivo-posmatranjeHop.La! @Rex Beograd
Petak, 17. januar 2014. u 20 sati

 

Autorski projekat “Pažljivo posmatranje” problematizuje poziciju vaninstucionalnih aktera kulture u Beogradu, u odnosu na državu i njene organe upravljanja. Ispituje pojam nezavisnosti u kontekstu različitih oblika državne kontrole, koje je moguće sagledati kroz analizu ugovora i konkursnih procedura, uz osvrt na implicitne vidove (auto)cenzure i korupcije u savremenoj umetničkoj praksi.

U početnom istraživanju, pošlo se od nekoliko pitanja:

Kako su formulisani pravni dokumenti koje  potpisuju nezavisni umetnici/e i radnici/e u kulturi? Šta u njima zapravo piše? Šta regulišu? Koga od čega čuvaju?  Kako oni koji sastavljaju ugovore gledaju na rad savremenih umetnika/ca, na njihove ideje, zahteve i potrebe? Šta očekuju od njihovog prisustva i delovanja? Pristaju li umetnici na takva očekivanja? Zašto?

Predmet “Pažljivog posmatranja” je jedan ugovor – potpisan sa beogradskim Sekretarijatom za kulturu povodom projekta “Pažljivo posmatranje”.

U ishodu ugovora je odnos, kupoprodajni više no partnerski.

Kao i svaki drugi, i ovaj odnos može biti promenjen. Možda i treba da bude promenjen tako da više odgovara zahtevima umetničkog delovanja. U petak 17. januara 2013. svi koji posete Rex, biće pozvani da o tome odluče. Ili, pak, da svoju odluku delegiraju drugima – svako prema svom nahođenju i ukusu.

Projekat „Pažljivo posmatranje“ pokrenut je u avgustu 2013. u okviru bloga http://pazljivoposmatranje.wordpress.com kada su beogradski nezavisni umetnici/e i radnici/e u kulturi pozvani da ispitaju probleme koji se javljaju u odnosu sa gradskim ocima. Pored diskusija na blogu, “Pažljivo posmatranje” obuhvata istraživanje, javne konsultacije i pozorišni pretres koji se realizuje uz učešće publike, a fokusiran je na preispitivanje individualne odgovornosti pri formulisanju odluka nužnih za delovanje u javnoj sferi.

Autorka: Irena Ristić

Učestvuju: Jelena Ilić (izvođenje), Zoran Maravić (softver), Ah Ahilej (muzika), Mihaela Drakulović (dizajn), Marijana Cvetković, Dalija Aćin i Anđelka Nikolić (stručna podrška)

Produkcija: Hop.La! u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu grada Beograda