Home [njuz] Fizička kultura ponovo među akademcima

Fizička kultura ponovo među akademcima

23
0

 Nedavno istraživanje Zavoda za zaštitu studenata pokazalo je da se manje od 20 odsto studenata bavi nekim vidom rekreacije. Jedan od problema u fizičkoj neaktivnosti mladih je što malo fakulteta posvećuje pažnju fizičkim aktivnostima studenata.

Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu, za naš list najavljuje da će od jeseni početi razgovori s dekanima fakulteta koji su zainteresovani za učešće u ostvarivanju ideje da se sport vrati u univerzitetske programe.
– Treba dati šansu studentima da se bave sportom bar rekreativno, ako ne takmičarski. Za to je potrebno obezbediti uslove, finansije, ljude i bazene, sale i sportske terene. Posle Univerzijade Univerzitetu će ostati jedna sala od 3.000 kvadrata koja će poslužiti u te svrhe – rekao je Kovačević i dodao da je sport na fakultetima odavno postojao, ali se tokom kriznih vremena ugasio zbog nedostatka novca za iznajmljivanje prostora.

Jedan od zagovornika ideje o povratku sporta na Univerzitet je i Srećko Jovanović, dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.
– Naš fakultet će u saradnji s još nekim fakultetima Beogradskog univerziteta za pola godine, najkasnije za godinu dana, napraviti projekat za sistemsko uvođenje sporta na univerzitet.
To bi trebalo da bude model pogodan za naše uslove, a baziran na našem starom sistemu sporta na fakultetima i onoga što postoji na zapadu. Elaborat Ministarstva za omladinu i sport u nacionalnoj strategiji sporta veliko mesto daje univerzitetskom sportu i to ćemo takođe iskoristiti – objasnio je Jovanović.

Prema njegovim rečima nastojaće se da svi postojeći i novoizgrađeni objekti za Univerzijadu 2009. koji pripadaju Univerzitetu. budu iskorišćeni za studentsko bavljenje sportom.

Snežana Samardžić Marković, ministar omladine i sporta, za naš list kaže da je "jedan od predloga u Strategiji o razvoju spota u Srbiji vraćanje nastave fizičkog vaspitanja na fakultete, jer je potpuno besmisleno da Srbija ima Univerzijadu, a da studenti nemaju mogućnost za aktivnije bavljenje sportskim aktivnostima na fakultetu i da nemamo razvijen univerzitetski sport kao kategoriju".
– Želja nam da što više sportista budu i studenti, a da u Zakonu o sportu budu predložene mere koje omogućuju da vrhunski sportisti imaju određene olakšice prilikom studiranja u smislu potreba za uklapanjem vremena održavanja nastave i treninga.
U prilog ozbiljnosti naše namere je i formiranje posebne radne grupe za školski i univerzitetski sport koja će zajedno s ostalim radnim grupama raditi na izradi Nacionalne strategije za razvoj sporta u Srbiji – rekla je Samardžić Marković.

Nemanja Petrović, predsednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu, za naš list kaže da bi bilo dobro vratiti sport na fakultete i da bi eventualno mogao da se raspiše referendum na kojem bi se studenti izjasnili o tome.
Goran Minić, predsednik Saveza studenata Beograda, takođe smatra da je sport pravi način da se studenti oslobode gojaznosti i da svoj rekreativni život podignu na viši nivo
– Bilo bi odlično da svaki fakultet tri ili četiri puta nedeljno iznajmljuje termine u salama. To za fakultete ne bi bila velika stavka u odnosu na ono što od studenata uzimaju. Mislim da bi među studentima bilo veliko interesovanje za tako nešto.
Najzainteresovaniji bi bili studenti iz unutrašnjosti koji su u srednjoj školi nešto trenirali. Za njih bi to značilo nastavak bavljenja sportom, bez gubljenja vremena za vraćanje u rodni grad – rekao je Minić. On dodaje da univerzitetske lige postoje, ali da bi ih trebalo podići na znatno viši nivo.

Veslački klub za primer

Miloš Trumić, predsednik Veslačkog kluba Fakulteta organizacionih nauka (FON), novinaru Danasa je rekao da je FON jedan od retkih fakulteta koji pomažu razvoj sporta.
"Iako ne postoji sport kao obavezni predmet, fakultet pomaže svojim košarkaškim i odbojkaškim timovima kada idu na takmičenja, ali ne može da im plaća da treniraju. Veslački klub FON, koji će uskoro prerasti u univerzitetski, sada koristi prostorije i opremu Veslačkog kluba Partizan.
Nadoknadu za to plaćamo kroz članarinu u klubu. Postoje indicije da će nam Univerzitet obezbediti čamac za obuku i takmičenja čija se cena kreće od 15 do 20 hiljada evra – rekao je Trumić.

Izvor: Danas