Home [akcija] Krsenje prava volontera na Svetskom prvenstvu za rukometasice u Nisu trazi reagovanje

Krsenje prava volontera na Svetskom prvenstvu za rukometasice u Nisu trazi reagovanje

59
0

Organizacije civilnog društva apeluju na nadlezno ministarstvo i institucije da utvrde odgovornost za los tretman volontera i volonterki na Svetskom prvenstvu za rukometasice u Nisu. Upravo su organizacije civilnog društva skretale paznju na sve manjkavosti aktuelnog Zakona o volontiranju koji organizatorima volontiranja namece skupe i komplikovane procedure, a sa druge strane ne obezbedjuje zastitu polozaja i prava volontera/ki prilikom njihovog angazovanja, kao ni edukaciju i podrsku organizatorima volontiranja.

 

Volonteri i volonterke koji su angazovani na Svetskom prvenstvu za rukometasice u Nisu, protestvovali su zbog loseg tretmana od strane organizatora i krsenja odredbi Zakona o volontiranju. Mladi su na svoj polozaj skrenuli paznju prikazivanjem transparenta i slanjem prijave protiv Rukometnog saveza Nis Inspekciji rada pri Ministarstvu rada i socijalne politike, koja sadrzi cak 5 tacaka.

Iako Inspekcija rada ima obavezu da po prijavi reaguje i cak kazni Rukometni savez Nis novcanom kaznom od 100 000 do 500 000 dinara, i dalje ne postoji organizovan nacin da se edukacijom organizatora volontiranja postigne eticki odgovorno ponasanje prema volonterima, a time i promovise samo volontiranje.

Tokom prvog dana volontiranja na Svetskom prvenstvu u rukometu,  volonteri i volonterke prijavljuju izuzetno lose ophodjenje i neodgovornost organizatora prema njima u smislu lose pripreme i koordinacije, lose ishrane u togu visecasovnog boravka volontera tokom dana na Prvenstvu. Kako bi skrenuli paznju na los tretman, volonteri/ke su istakli transparent tokom jedne od utakmica prvenstva. „Kao sto vidite, transparent nije uvredljiv, ali su organizatori odmah naredili da se on ukloni i jednom volonteru oduzeli akreditaciju, isterali ga iz hale, cak su mu i pretili.“, rekao je Andrija Krstic, volonter na Svetskom prvenstvu za rukometasice u Nisu. 

Dvogodisnja primena restriktivnih i destimulisucih odredbi Zakona o volontiranju, ne samo da je za posledicu imala da se dobrovoljni, neplaceni rad mladih ljudi ne promovise i ne podstice vec da im se kao u navedenom slucaju, ne obezbedjuju cak ni minimalni uslovi rada. Ovakva praksa cini da veliki broj mladih volontiranje shvata kao eksploatisanje ili neplaceni rad umesto kao mogucnost da svojim angazovanjem doprinese svojoj zajednici, odredjenom cilju ili aktivnosti. 

Potpisnice ovog saopstenja zato zahtevaju od strane Ministarstva rada i socijalne politike, koje je bilo predlagac Zakona o volontiranju,  kao i Ministarstva omladine i sporta, najpre osudu ovakvog ponasanja koje narusava timski duh jednog svetskog sportskog takmicenja, potom sprovodjenje kaznenih mera utvrdjenih Zakonom, kao i otvaranje javne rasprave i zapocinjanje procesa izmena Zakona o volontiranju koje ce na efikasan nacin urediti oblast volontiranja u Srbiji. 

Beograd
16.12.2013.

Gradjanske inicijative

Mladi istrazivaci Srbije – Volonterski servis Srbije

Unija Srednjoskolaca Srbije

Krovna organizacija mladih Srbije – KOMS

Nacionalna Asocijacija Prakticara/ki Omladinskog Rada – NAPOR

Centar E8

Grupa Hajde da

Otvoreni klub iz Nisa

Volonterski centar Vojvodine