Home [akcija] BEOGRAD DOBIO I ZVUČNU MAPU SAVAMALE

BEOGRAD DOBIO I ZVUČNU MAPU SAVAMALE

55
0

Foto Belgrade RawTačno pre godinu dana, sa radom je počeo sajt Zvučna mapa Dorćola (www.zvucnamapadorcola.rs), koji za cilj ima promociju tradicije pripovedanja i narativne istorije kao značajnog dela ukupnog identiteta lokalnih društvenih zajednica. Projekat je pokrenut od strane Udruženja građana „Tačka komunikacije“, a nastavak istraživanja u ovoj oblasti Beogradu sada donosi mnoštvo novih priča iz jednog drugog gradskog kraja – Savamale.

 

Tim povodom, u četvrtak 05. decembra u Kraljevića Marka 8 (Kamenzind, Urban Incubator Belgrade) biće predstavljeni novi sajt i android aplikacija, koji će još jednim mapiranim naseljem najaviti značajno širenje ideje na druge delove grada. Autori mape su za ovu priliku pripremili program „otvorenog dana“ u okviru kojeg će posetioci imati priliku da daju svoj doprinos projektu donošenjem starih fotografija, prepričavanjem porodočnih i ličnih istorija, ali i samo predlaganjem novih mesta ili sagovornika koji bi mogli da se u budućnosti nađu na Zvučnoj mapi Beograda. Sve zainteresovane, koji žele da se u projekat uključe na ovaj način, domaćini će dočekivati već od 17 sati tog dana.

Zvanični deo promocije počinje u 19 sati uistom prostoru, kada će prisutnima biti predstvaljeno sve ono što je urađeno u proteklih godinu dana kao i planovi za dalji razvoj projekta. Virtuelnom šetnjom kroz neke od najživopisnijih lokacija na kojima se tokom proteklih meseci istraživalo i razgovaralo, biće ukazano na veliki značaj ove vrste kulturnog nasleđa kao i mogućnostima razvoja lokalne zajednice korišćenjem postojećih resursa. Istovremeno sa sajtom, u rad će biti puštena i aplikacija za android uređaje, čiju izradu je aktivno podržala Telenor fondacija. Uz pomoć aplikacije, celokupan sadržaj dostupan je za one koji žele da aktivno istražuju mapu na mestima samih tačaka.

Nastavak otvorenog procesa prikupljanja sadržaja i istraživačkog rada otpočeće javnim postavljanjem nove tačke na proširenom i opet dvojezičnom sajtu ( www.zvučnamapabeograda.rs ).

Sve priče su isključivo saznanja i iskustva ljudi koji ovde žive ili rade o stvarima od opšteg, lokalnog ili čak samo ličnog značaja. Na taj način ispituje se ličan odnos prema istoriji i savremenom okruženju, ali istovremeno, ovo je pokušaj da se očuvanjem tradicije pripovedanja zabeleži i posredstvom novomedijskih alata na mlađe generacije prenese znanje o ljudima, događajima i mestima koja čine kulturno nasleđe jedne gradske celine kakva je ova.

Postojanje ovakve mape daje mogućnost svim stanovnicima grada, a posebno lokalnih zajednica, da njihov doživljaj bude deo šire kulture sećanja koja nudi sasvim novi pogled na okruženje kako za domaćine, tako i za domaće i strane posetioce Beograda.

U prilog značaju postojanja ovakve vrste prezentacije nasleđa govori i činjenica je i ove godine projekat podržan od strane Ministarstva kulture, a po prvi put i od Gradskog sekretarijata za kulturu Grada Beograda. Veliki doprinos na različite načine ove godine dali su i projekat Gete instituta, Urban incubator Belgrade – Model for Savamala, Mikser festival, UK Parobrod, Društvo Savamala i mnogi drugi.